Friday, May 20, 2022
Jurnalism corect


Bani de la Uniunea Europeană pentru susținerea jurnalismului de investigație

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 19 iulie 2019 Etichete: , , ,

Comisia Europeană a lansat, joi, un apel pentru depunerea proiectelor pentru susţinerea libertăţii presei şi a jurnalismului de investigaţie în Europa. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 27 septembrie 2019. Suma totală a finanţării este de 4,2 milioane de euro şi va fi alocată prin intermediul a trei arii de acţiune, informează Executivul UE într-un comunicat de presă.

Finanţarea face parte din angajamentul Uniunii Europene pentru a promova, respectiv a încuraja libertatea şi pluralismul mass-media. Suma va fi alocată prin intermediul a trei arii de acţiune.

Prima constă într-un mecanism de reacţie la nivelul întregii Uniuni pentru a reduce încălcările şi deteriorarea libertăţii presei în statele membre (1,4 milioane de euro).

A doua îşi propune crearea unui fond destinat susţinerii jurnalismului de investigaţie transfrontalier în UE (1,5 milioane de euro), iar cea de-a treia arie de acţiune face apel la părţile interesate (jurnalişti, ONG-uri) să propună proiecte care să contribuie la sprijinirea jurnalismului independent şi a cooperării jurnalistice între statele membre, sau care să reafirme importanţa libertăţii presei şi a eticii jurnalistice în Uniunea Europeană (1,3 milioane de euro).

Angajamentul luat de Uniunea Europeană pentru respectarea libertăţii şi pluralismul mass-mediei, inclusiv a libertăţii de exprimare – care presupune dreptul de a primi şi disemina informaţii fără ingerinţa unei autorităţi publice – este reflectat în Articolul 11 a Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW