Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bacalaureat 2024: Elevii încep examenul azi, cu proba la Limba şi literatura română – oral

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 17 iunie 2024

Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, începe astăzi cu prima probă la Limba şi literatura română – oral.

Potrivit Digi24, peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română – oral.

Probele se vor desfăşura după următorul calendar:

  • 17 – 19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
  • 19 – 20 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
  • 19 – 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale (proba D);
  • 25 – 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Conform datelor înregistrate și furnizate de comisiile județene și de Comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați, dintre care 119.000 sunt din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, sunt așteptați să participe la sesiunea de Bacalaureat iunie-iulie 2024.

Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă, limba modernă și a competențelor digitale se face de către doi profesori examinatori: unul care a predat disciplina și un alt cadru didactic din aceeași unitate de învățământ. Dacă acest lucru nu este posibil, profesorii sunt selectați din alte școli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene (aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis /respins).

Probele sunt supravegheate audio-video. Candidaților nu le este permis să intre în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau orice alte dispozitive electronice de calcul/comunicare. Dacă un candidat introduce materiale interzise în sala de examen, va fi eliminat, indiferent dacă a folosit sau nu aceste materiale.

Conform calendarului examenului național de Bacalaureat, probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2024 încep luni, 1 iulie, cu Limba și literatura română. Proba obligatorie a profilului se va desfășura marți, 2 iulie, iar proba la alegere a profilului și specializării, joi, 4 iulie. Proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 5 iulie.

Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, până la ora 12:00, iar contestațiile se pot depune în aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.

 

Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Comentarii