Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Azilele groazei. Negoiță anunță suspendarea șefei DGASPC Sector 3 / Ciolacu ceruse anterior demiterea ei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 iulie 2023

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat vineri suspendarea Mihaelei Ungureanu din funcția de director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 până la finalizarea anchetei privind abuzurile asupra bătrânilor aflați în trei azile din județul Ilfov. Cu doar câteva ore înainte, premierul Marcel Ciolacu a solicitat mai multe demiteri, inclusiv a șefei DGASPC Sector 3. 

„Consider că este revoltător și condamnabil ceea ce s-a întâmplat în centrele private de găzduire și asistență care trebuiau să îi apere și protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi. Este inimaginabil că cineva se poate comporta cu atâta cruzime cu alte suflete și sper ca ancheta din acest caz să clarifice toate aspectele în discuție, iar cei vinovați să plătească. Până la finalizarea anchetei și lămurirea situației, am aprobat azi cererea de suspendare din funcție a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3. Susținem cu toată deschiderea și transparența demersurile organelor de anchetă pe tot ceea ce privește activitatea DGASPC S3 și modul în care instituția și-a respectat îndatoririle”, a scris Robert Negoiță, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Centrului de Investigaţii Media, DGASPC Sector 3 plătea lunar 30.000 euro Asociaţiei Sfântul Gabriel cel Viteaz, cea prin intermediul căreia erau administrate două dintre cele trei centre investigate de DIICOT. ONG-ul era controlat de Ștefan Godei. Acesta este membru PSD și a lucrat ca șofer în cadrul Primăriei Capitalei în perioada administrației Firea.

În aceste locații, susțin procurii DIICOT, bătrânii erau supuşi la tratamente inumane, fiind maltratați și înfometați. În plus, aceștia nu primeau tratament medical pentru afecțiunile de care sufereau.

Prietena Gabrielei Firea, pas în lateral

Tot vineri, Ligia Gheorghe, prietenă a Gabrielei Firea și totodată consilier al ministrului familiei, a cerut suspendarea din funcție pe perioada anchetei, unde are calitatea de martor. Ea a ocupat funcția de vicepreședinte al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz în perioada 2020 – martie 2023.

„Doamna  Ligia Gheorghe, care a avut legături cu asociația din dosar o scurtă perioadă și pe o funcție onorifică, dar nu a lucrat niciodată la căminele de bătrâni și nici nu a cunoscut activitatea acestora, a pus la dispoziția organelor de cercetare toate informațiile pe care le deține și este în continuare la dispoziția instituțiilor pentru a oferi explicațiile necesare”, a transmis Ministerul Familiei.

Ciolacu a cerut demiteri

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, la începutul ședinței de Guvern desfășurate vineri, demiterea șefilor ANPIS și AJPIS Ilfov, a șefilor DGASPC-urilor locale și a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

„Vreau să fac, nefiind în atribuțiile mele de prim-ministru, un apel la conducerea CJ Ilfov și la conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgență conducătorii DGASPC-urilor locale, pentru că au atribuții, și vă citesc din lege, de furnizare, administrare și contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum și de monitorizarea financiară și tehnică a contractelor încheiate”, a spus premierul.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii