Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


„Azilele groazei”. Bărbat îngropat rapid, fără necropsie, în timpul controalelor dispuse de Ciolacu

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 14 august 2023 Etichete: , , , , ,

Un bărbat care a murit în luna iulie la Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități  Băbeni, județul Vâlcea, ar fi fost îngropat  rapid, fără a fi efectuată autopsia, chiar înainte de a veni un control al autorităților. Procurorii au deschis un dosar penal în acest sens, informează Libertatea.

Astfel, anchetatorii au dispus deshumarea bărbatului, pentru a putea elucida cauza morții, notează sursa citată. Un alt vârstnic internat la Centrul de abilitare și reabilitare Băbeni a fost găsit spânzurat, la mijlocul lunii iulie. Poliția a întocmit dosar penal pentru „moarte suspectă” și în acest caz.

De asemenea, procurorii fac verificări și în cazul unei tinere care nu ar fi primit îngrijirile medicale necesare, după ce și-ar fi rupt piciorul la Centrul  de  Îngrijire și Asistență Zătreni, județul Vâlcea, menționează sursa citată.

Controalele centrelor sociale din țară au fost încheiate în proporție de 97%, echipe mixte formate din angajați ai instituțiilor cu atribuții de control au verificat 2724 de centre din totalul de 2803 centre licențiate, informau reprezentanții Guvernului, recent. Au fost întocmite zeci de dosare penale care vizează infracțiuni asupra persoanei.

La începutul lunii iulie ac, procurorii DIICOT au descins la sediile unor azile din Ilfov, unde vârsticii erau ținuți în condiții inumane. Ulterior, oamenii legii au descoperit că în toată țara nu sunt respectate corespunzător drepturile persoanelor instituționalizate. Mai multe persoane sunt arestate preventiv, iar cercetările sunt în curs. Premierul Ciolacu menționa, recent, că ia în calcul modificarea Codului Penal, astfel încât pedepsele să fie pe măsura gravității celor care au maltratat vârstnicii în centrele de asistență socială.

CITEȘTE ȘI: Codul Penal ar putea fi modificat, urmare a abuzurilor de la „azilele groazei”. Ciolacu: Nimeni nu scapă

Sursă foto: DIICOT

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW