Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Moment tensionat la finalul procesului Colectiv: Avocatul unui patron a cerut recuzarea judecătorului/Solicitarea a fost respinsă, iar procesul continuă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 14 noiembrie 2019 Etichete: ,

Update

Judecătorul desemnat a respins cererea de recuzare invocată de avocatul lui Anastasescu. În plus, magistratul a dispus și amendarea inculpaților, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, cei trei patroni ai clubului Colectiv, cu câte 2000 de lei.

Știrea inițială

Procesul Colectiv ar putea fi reluat de la zero. Avocatul lui Alin Anastasescu, unul din patronii clubului Colectiv, a invocat în sala de judecată faptul că judecătorul care trebuie să dea sentința nu ar avea dreptul să soluționeze dosarul.

Apărătorul susține că detașarea judecătorului la Tribunalul București, decisă de CSM, ar fi nelegală pe motiv că magistratul a fost trimis la tribunal înainte să treacă doi ani de la momentul în care a promovat la curtea de apel.

Apărătorul lui Anastasescu invocă nelegalitatea completului de judecată și susține că orice act al acestuia este nul.  Argumentele acestuia sunt legate de detașarea judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești la Tribunalul București.

„Legea spune că judecătorul și procurorul care au promovat nu pot fi detașați timp de doi ani. Efectul este nulitatea absolută a tuturor actelor făcute din martie 2019. Detașarea judecătorului este nelegală pentru că promovând la o instanță superioară nu puteai fi detașat timp de 2 ani de la promovare. Apreciem că toate actele încheiate de dumneavoastră ulterior detașării sunt lovite de nulitate absolută, încălcarea fiind vădită prin compunerea nelegala a completului de judecată.(…)În condițiile în care cererile vă privesc, dacă nu vă abțineți, înțeleg să formulez cerere de recuzare”, a invocat avocatul.

Context

Mihai Bălănescu este promovat la Curtea de Apel din Ploiesti, din martie 2019, însă a continuat să activeze la Tribunalul Bucuresti, după ce a fost delegat, conform unei decizii a CSM. Avocatul lui Anastasecu invocă acum că detașarea judecătorului este nelegală întrucât dacă acesta a promovat la o instanță superioară nu poate, timp de doi ani, să fi detașat sau delegat.

În dosarul de la Tribunalul București sunt judecați cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu), reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niță și Cristian Niță) și pirotehniștii (Viorel Zaharia și Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecați fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați ai primăriei (Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc) și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei.

Știre în curs de actualizare

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW