Sunday, October 17, 2021
Jurnalism corect


Avocatul Poporului va sesiza CCR pentru cele 25 de Ordonanțe de Urgență emise de Guvernul Orban

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 5 februarie 2020 Etichete: , ,

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională cele 25 de Ordonanțe de Urgență emise de Guvernul Orban într-o singură seară și consideră că zecile de OUG „aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”.

”Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului.

La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”, arată Avocatul Poporului.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW