Avocatul Poporului: Pensiile speciale pot fi eliminate, cu excepția celor ale magistraților
Avocatul Poporului, Renate Weber, este de părere că eliminarea „pensiile speciale”, cu excepția celor ale magistraților, nu ar încălca principiile enunțate în Constituția României.
„Pot s-o rezolve mâine, dacă vor, pentru că decizia 900 din 15 decembrie 2020 a Curţii Constituţionale este foarte categorică: singura categorie de profesionişti la care poţi găsi o susţinere în Constituţie sunt magistraţii… sunt şi cei de la Curtea Constituţională, dar toţi magistraţii. De ce? Pentru că numai cu referire la ei Constituţia vorbeşte de independenţă, vorbeşte de incompatibilităţi. Toate celelalte categorii…, inclusiv parlamentarii, că au fost tare supăraţi că nu am atacat la Curtea Constituţională tăierea pensiilor… Vai de mine, mi-au înroşit telefonul. Deci niciodată, eu de când sunt în funcţia asta, niciodată nu am primit telefoane câte am primit pentru pensiile parlamentarilor. Şi cei mai mulţi erau din PNL, credeţi-mă!”, a declarat Renate Weber, pe TVR 1, citată de News.ro.
Weber: Mă sunau să atac legea la CCR
Totodată, Renate Weber susține că a primit mai multe solicitări din partea unor foști parlamentari de a ataca la Curtea Constituțională legea prin care „pensiile speciale” ale aleșilor au fost eliminate.
„Mă sunau cei care deja nu mai erau parlamentari, erau beneficiarii pensiei şi, în loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac (n.r. – la Curtea Constituțională) când o să fie votată”, a mai susținut Renate Weber.
Ce sunt de fapt „pensiile speciale”
Noțiunea de „pensie specială” nu se regăsește în nicio lege, acesta fiind practic o denumire generică a pensiilor care se abat de la principiul contributivității. De astfel, de aceste venituri beneficiază magistraţi, cadre militare, polițiști, diplomați, piloți de avion, etc.
Ideea de bază a introducerii „pensiilor speciale” a fost ca angajații din anumite domenii în care specificul activității nu permite lucrul până la o vârstă înaintată și care ar presupune un stagiu de cotizarea mai mic (ex: militarii) să poată beneficia de un venit decent după ieșirea din activitatea. Problema a apărut când au început să beneficieze de astfel de venituri și categorii de angajați care nu s-ar încadra nici pe departe în principiul enunțat mai sus (ex: diplomați). În plus, au apărut tot felul de anomalii, izvorâte dintr-o formulă de calcul a pensiei absolut bizară, în care anumite persoane, în general foști magistrați, au început să încaseze pensii mult mai mari decât indemnizația șefului statului.
Nu există o cifră exactă a acestor beneficii, acesta depinzând de ce includem în categoria „pensiilor speciale”. Jurnaliștii de la Rise Project au realizat o statistică care cuprinde circa 190.000 de pensii, însă aici nu sunt luate în calcul rentele viagere acordate sportivilor, la rândul lor venituri care se abat de la principiul contributivității.
CITEȘTE ȘI: „Pensiile speciale”, încotro? Ce modificări legislative au întreprins partidele și ce spun cei vizați
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii
Mai este o decizie CCR nr 20/2010 prin care se specifica faptul ca magistrații au un statut similar militarilor fiind îndreptățiți ca alături de militari sa beneficieze de pensii ocupaționale…
Cncluzia: când le-au acordat magistraților pensii de serviciu s-au raportat la statutul și incompatibilitățile similare cu ale militarilor care au pensii ocupaționale de pe vremea lui Cuza. Când trebuie eliminate ce sa vezi, doar ale magistraților sunt ocupaționale și „ocrotite de constitutie” (???) , iar ale mitarilor au devenit după 150 ani, „pensii speciale”.
… [Trackback]
[…] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/avocatul-poporului-pensiile-speciale-pot-fi-eliminate-cu-exceptia-celor-ale-magistratilor/ […]