Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Avocatul Poporului, despre declarațiile rasiste ale primarului Daniel Florea: Greșește profund, dreptul la alocație e al copilului, nu al părinților

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 14 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Avocatul Poporului, Renate Weber, a reacționat în urma declarațiilor rasiste ale primarului din Târgu-Mureș, Daniel Florea, la adresa românilor. Weber susține că edilul greșește profund atunci când vorbește despre modul de acordare a alocațiilor, fiindcă dreptul la acest venit este al copilului, nu al părinților.

„Am văzut că imediat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a sesizat şi cred că asta e ceea ce trebuia făcut, pentru că deocamdată suntem la nivelul doar al unei declaraţii, nu poate, nu are cum nici autoritatea locală să ia vreo altă măsură, (…) e o declaraţie nefericită – e prea puţin spus, pentru că nu aşa se face o politică de planificare familială, prin astfel de vorbe. Copii faci indiferent de ce spune sau nu primarul sau o autoritate. Dânsul lega acordarea alocaţiilor, deci beneficiile, de îndeplinirea unor criterii. Îmi pare rău să-i spun, dar aici cred că greşeşte profund, dreptul la alocaţie e al copilului, nu al părinţilor copilului. Vom vedea ce va decide CNCD”, a spus Weber.

Renate Weber a declarat că nu s-a sesizat în acest caz fiindcă este vorba doar de o declarație, însă va continua să discute pe tema asta, pentru că o asemenea „declarație produce rău”.

„Nu ne-am sesizat strict pentru că e vorba doar de o declaraţie, dar nici nu am avut când, pentru că ieri s-a întâmplat totul şi noi astăzi dimineaţa am fost aici, deci vom continua să discutăm pe tema asta. (…) O asemenea declaraţie produce rău. (…) Noi avem în lucru un raport care se cheamă ‘Discursul instigator la ură’ şi, din păcate, astfel de declaraţie e clar că induce în opinia publică ideea că anumite categorii de persoane care provin dintr-un anume mediu social sau de o anumită etnie, vezi Doamne, ele sunt cele care sunt predispuse să folosească legea într-un mod cu care domnul primar nu ar fi de acord”, a menţionat Avocatul Poporului, după ce a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Reprezentanţa UNICEF în România.

Dorin Florea, declarații rasiste la adresa românilor

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a fost chemat la audieri de președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, după declarațiile rasiste pe care le-a făcut la adresa romilor.

Edilul a venit cu propunerea  introducerii obligatorii a unei anchete sociale pentru tinerii care vor să facă un copil. În opinia lui Florea, cuplurile care își doresc să aibă copii ar trebui să îndeplinească anumite condiții, iar statul ar trebui să aibă datoria să-i supravegheze pe tinerii care vor să devină părinți.

”Nimeni nu se poate opune dorinţei de a avea un copil, însă populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă…Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să ţină cont de următoarele lucruri: dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile, situaţie financiară acceptabilă, un nivel de educaţie minim stabilit prin lege, vârsta minimă la care un adult să devină părinte”, a scris Dorin Florea, pe pagina sa de Facebook.

Primarul consideră că în cazuri excepționale, în care un cuplu nu îndeplinște condițiile prezentate de el, statul ar trebui să preia copilul cu posibilitatea ca părinții să-l poată lua înapoi dacă-și remediază situația.

„În cazuri excepţionale, în care totuşi un cuplu care nu îndeplineşte condiţiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul şi să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare ( igienă, educaţie, hrană). În acest caz, indemnizaţia nu ar mai fi acordată părinţilor. Aceştia vor avea însă posibilitatea de a-şi recupera copilul, după ce vor îndeplini condiţiile prevăzute mai sus. Cred că nu este cazul să ne gândim să creştem demografia ţării cu orice preţ. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilităţi), ci la cei apţi de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracţionalitate crescută, abandon, lipsă de educaţie etc”, a mai scris primarul din Târgu Mureș.

Sursa photo: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com