Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


Avocatul Poporului a atacat la CCR legea carantinei / Ludovic Orban: Un atac împotriva intereselor fundamentale ale României

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 august 2020 Etichete: , ,

Legea carantinei a fost atacată, vineri, la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului, Renate Weber, care reclamă măsura internării obligatorii pentru 48 de ore și detașarea personalului medical. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a criticat demersul, catalogându-l drept un „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

„Prin urmare, legiferând obligativitatea izolării obligatorii ca măsură de prim resort, fără reglementarea posibilității înlocuirii acesteia cu un grad de severitate mai scăzut, statul eșuează atât în obligația sa de a apăra sănătatea publică (prin punerea în libertate a unei persoane contagioase, fără aplicarea unor restricții domiciliare, în situația infirmării măsurii izolării în unitatea sanitară), cât și în obligația constituțională de a reglementa măsura izolării obligatorii ca măsură de ultim resort,” susține Avocatul Poporului în sesizarea transmisă către CCR.

Critici dure din partea premierului

Premierul Ludovic Orban a reamintit că Executivul nu a avut timp de trei săptămâni pârghiile necesare internării, carantinării sau izolării persoanelor infectate cu noul coronavirus. În opinia sa, demersul Renatei Weber reprezintă un „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

„După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare sau de carantinare a pacienților diagnosticați ca fiind pozitiv, mii de cetățeni, pe lângă asta n-am avut nicio posibilitate să luăm nicio măsură pentru a izola persoanele de contact, după ce s-a văzut ce efecte dramatice a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează și atacă și o lege care a fost adoptată de Parlament în urma deciziei CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care personal nu o înțeleg, iar persistența în a ataca legi fundamentale care permit Guvernului și autorităților sanitare să lupte împotriva epidemiei și să protejeze viața și sănătatea cetățenilor mie deja mi se pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a declarat Ludovic Orban, în debutul ședinței de Guvern.

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW