Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Avocatul lui Daniel Tudorache, după procesul în care fostul edil contestă cauțiunea: Menajera este mătușa doamnei Tudorache. Diamantele sunt bunuri pe care le poate avea oricine/ Update: Contestația Adinei Tudorache, respinsă

By Robert Madaianu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 27 noiembrie 2020 Etichete: , , , ,

Avocatul lui Daniel Tudorache a declarat, vineri, după procesul în care fostul edil contestă cauțiunea de 1 milion de euro dispusă de DNA, că menajera despre care procurorii spun că l-ar fi ajutat să introducă bani obținuți ilegal în circuitul civil este mătușa fistei soții. Mai mult, apărătorului fostului edil arată că acesta este divorțat de Adina Tudorache din 1993, de atunci recăsătorindu-se de două ori. Pe de altă parte, procurorii susţin că fosta soţie este cea care l-ar fi ajutat, alături de menajeră, să spele bani obţinuţi nelegal.

UPDATE Şi Adina Tudorache, fosta soţie a fostului primar, a contestat cauţiunea de 200.000 de euro. Contestația acesteia a fost respinsă ca inadmisibilă

„Tudorache Daniel este despărțit și divorțat din 1993 de doamna despre care se face referire. Menajera nu este menajeră, este mătușa doamnei Tudorache. Între timp, a mai fost căsătorit de două ori. Procurorii comunică doar ce doresc. (…) Clientul meu este nevinovat. Nu trebuie să plătească nicio cauțiune sub nicio măsură de control judiciar. I se reproșează o faptă din 2016 care a apărut spectaculos în 2020. Dintr-o dată, este nevoie să se ia o măsura. E treaba mea să speculez. Casa respectivă este proprietatea unei persoane fizice. S-a speculat foarte mult. Diamantele și banii sunt bunuri pe care le poate avea oricine. Trebuie și evaluate bunurile imobile”, a declarat Mihai Drăgan, avocatul lui Daniel Tudorache.

Fostul edil al Sectorului 1 a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Daniel Tudorache este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Acuzaţiile DNA

”În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.  De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.
Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:
– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
– acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
– achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
– achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,
– asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,
toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni”, a transmis DNA. 

Sursa foto: Inquam Photos/Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW