Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Avocat: Traian Băsescu poate fi acuzat de fals în declarații și decăzut din orice beneficiu de pe urma funcțiilor obținute

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Curtea de Apel București a decis astăzi, în prima instanța, că fostul președinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Imediat, Băsescu a anunțat că va contesta la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia CAB. Potrivit avocatului Adrian Cuculis, dacă această va ramâne definitivă, fostul președinte poate fi acuzat de fals în declarații. Și asta pentru că Traian Băsescu a fost nu numai președinte al României ci și parlamentar, funcții unde a fost nevoit să declare că nu a colaborat cu Securitatea.

Până acum, Traian Băsescu a obținut 4 adeverințe de CNSAS potrivit cărora nu ar fi fost colaborator. Pe de altă parte însă, în ultima vreme, la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, au ajuns zeci de mii de dosare din arhivă SRI.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, dacă va există o decizie finală prin care fostul președinte va fi declarat colaborator al Securității, Traian Băsescu poate fi acuzat de fals în declarații și decăzut din orice beneficiu de pe urma funcțiilor obținute.

„În demnitățile pe care le-a avut, el a trebuit să dea o declarație în sensul acesta, că nu a colaborat cu Securitatea și a mințit. Iar asta are efecte juridice. Instituțiile statului vor trebui, în cazul unei decizii definitive, să se autosesizeze, și să îi deschidă un dosar penal pentru fals în declarații, și după ce se constată acest fals, de fapt este o formalitate, el ar trebui să fie decăzut din orice beneficiu pe care l-a avut cu privire la această sau aceste declarații pe care le-a dat. Inclusiv toți banii pe care i-a încasat în urmă ocupării funcțiilor care au necesitat declarație, să fie returnați.

Prin fals în declarații oficiale el a reușit să obțină beneficiile respective. Și va fi obligat să restituie toți banii înapoi.

Există o decizie CEDO care spune așa: atâta vreme cât el a prestat activitatea respectivă, nu putem să îi luăm banii pe ceea ce a prestat, dar putem să îi luăm toți banii de pe beneficiile și indemnizațiile de care benficiază în prezent și să îl obligăm să plătească daune cu privire la știrbirea prestigiului instituției unde a lucrat.

Nu putem să mergem atât de departe să spunem că am avut un președinte ilegal. El a fost votat. Și trebuia să dea această declarație și dacă a dat această declarație și a mințit va răspunde penal și trebuie văzut câte fapte sunt. Pentru că nu a dat o singură declarație”, a declarat pentru mainnews.ro avocatul Adrian Cuculis.

În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea că persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

În fața instanței, Traian Băsescu a declarat că nu știa că Direcția a IV-a Contrainformații Militare aparținea de Securitate.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com