Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Avertizări cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii. Care sunt zonele vizate

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 12 iunie 2023

Meteorologii lau emis luni, 12 iunie, noi avertizări meteo pentru mai multe regiuni din România. Un Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și grindină a fost emis pentru 11 județe din Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, nord-vestul Munteniei și zona Carpaților Meridionali și a Carpaților Occidentali. Această avertizare este valabilă până marți. De asemenea, 16 județe se află sub avertizare Cod portocaliu de averse torențiale și grindină.

Pentru județele Mehedinți și Gorj, precum și pentru zona de munte a județelor Caraș-Severin, Vâlcea și Hunedoara, a fost emis Cod roșu de ploi abundente. În aceste zone, cantitățile de apă pot ajunge la 70-80 de litri pe metrul pătrat în intervale scurte de timp.

ANM a emis, de asemenea, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în 11 județe. În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin averse torențiale, descărcări electrice, izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. Cantitățile de apă vor fi în jur de 20-25 de litri pe metrul pătrat, iar izolat pot depăși 30 de litri pe metrul pătrat.

Codul portocaliu de averse torențiale și grindină este în vigoare în județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu, Alba și în zona de munte a județelor Timiș, Cluj, Arad, Bihor, Argeș, Dâmbovița, Brașov și Prahova. În aceste zone, vor fi averse torențiale și izolat căderi de grindină, iar cantitățile de apă pot ajunge la 30-40 de litri pe metrul pătrat și izolat peste 60 de litri pe metrul pătrat în intervale scurte de timp.

Un Cod roșu de averse torențiale și abundente va fi în vigoare în județele Mehedinți și Gorj, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Vâlcea și Hunedoara. Aici, cantitățile de apă vor depăși 70-80 de litri pe metrul pătrat în intervale scurte de timp.

În zona municipiului București, vremea va fi normală termic, cu cer temporar noros și probabilitate redusă de averse. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 27-29 de grade, iar cea minimă de 13-15 grade.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW