Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Avertizare ANM: Ninsori, ploi și viscol în jumătate de țară

By Redactia , in Stirile zilei , at 27 ianuarie 2023 Etichete: , ,

O avertizare ANM de ninsori, ploi și viscol va fi valabilă până duminică, la ora 10.00. În Capitală, ninsoarea a îngreunat traficul rutier.

Meteorologii au un cod galben de ploi, ninsori și viscol, valabil în Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 10.00, fiind valabilă până duminică, ora 10.00. De asemenea, local și temporar vor mai fi ninsori în Oltenia și în restul Transilvaniei.

Potrivit ANM, în zonele menționate vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.

În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută.

Avertizare ANM: Cod portocaliu în cinci județe

În județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent (35…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent.

Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută, arată avertizarea ANM.

Codul portocaliu este valabil în intervalul 27 ianuarie, ora 10.00 – 29 ianuarie, ora 10.00.

Recomandările IGSU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) recomandă echiparea corespunzătoare a mașinii, precum și informarea frecventă privind condițiile de trafic pe traseul ales.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW