Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Avertismentul secretarului general al ONU: Perspectiva unui conflict nuclear este acum din nou în domeniul posibilității

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 martie 2022

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) Antonio Guterres a avertizat luni, 14 martie, asupra posibilității unui război în care să fie utilizate arme nucleare. 

„Ridicarea nivelului de alertă a forțelor nucleare ruse reprezintă o evoluție înfiorătoare. Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neimaginat, este acum din nou în domeniul posibilității”, a declarat Antonio Guterres.

Cu toate acestea, riscul unei conflagrații nucleare, niciodată exclus, rămâne extrem de redus. Sistemele moderne de interceptare ale NATO și posibilitatea de ripostă reprezintă argumente extrem de bune pentru Occident pentru a preîntâmpina un atac din partea Federației Ruse.

Vasile Dîncu: Este nivelul la care nu se acţionează

La rândul său, ministrul român al apărării, Vasile Dîncu a minimizat această posibilitate.

„O ameninţare de acest nivel, cu zona nucleară, înseamnă un adevărat eşec pentru preşedintele Putin. Este nivelul la care nu se acţionează, pentru că nivelul acela este ultimul, nimeni nu poate să îşi închipuie că va produce un război nuclear, fără să distrugă omenirea. Este o formă de autodistrugere pentru orice lider. Asta înseamnă un eşec al operaţiunii şi înseamnă să încerci să impresionezi, să sperii întreaga lume”, a declarat Dîncu, la Digi 24.

Alianța Nord Atlantică a anunțat, într-un comunicat de presă publicat în aceeași zi, că portavionul nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, a fost însărcinat să asigure protejarea spațiului aerian aliat din flancul sud-estic al NATO.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW