Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Avertismentul președintelui PNL București: Dacă nu vrem să băgăm PMB în faliment, trebuie să creștem prețul gigacaloriei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 decembrie 2021

Capitala se află într-o situație critică din cauza exploziei prețului la energia termică. În acest context, Ciprian Ciucu, președinte al PNL și primar al Sectorului 6, a avertizat, într-un interviu acordat Libertatea, că dacă Primăriei Generale îi va cădea întreaga povară a majorării, va avea mari dificultăți financiare. 

„Cheia este să nu mai venim cu populisme de genul: nu creștem prețul și la populație. Dacă nu vrem să băgăm PMB în faliment, trebuie să creștem puțin și la populație, cât să fie suportabil. Nu poți să lași toată povara pe umerii primăriei.  Ce se întâmplă acum cu Bucureștiul este minutul 59 dinainte de miezul nopții, pentru că nu ne mai permitem să luăm fața bucureștenilor cu târguri, sindrofii și cel mai lung cârnat. Noi nu trebuie să facem ce ar încânta oamenii, ci ceea ce trebuie făcut. Trebuie să ne asumăm că punem Bucureștiul pe direcția corectă, iar termoficarea este una dintre marile priorități, alături de trafic”, a atras atenția Ciprian Ciucu.

Pe 27 octombrie, din cauza creșterii cu până la 140% a prețurilor la gaze naturale, 23% a prețului cărbunelui și 45% a certificatelor de CO2, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat tarifele de producție a energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție în mai multe orașe din țară. Așa s-a ajuns ca prețul energiei termice produse de Elcen, principalul producător al energiei termice în București, să crească de la 176 lei/MWh fără TVA la 325 lei/MWh fără TVA, ceea ce reprezintă o majorare de 86,5%.

Cât ar putea plăti bucureștenii anul viitor

În prezent, prețul gigacaloriei în București este de 505 lei (tva inclus), sumă din care cetățenii plătesc 164 lei, restul fiind acoperit de Primăria Capitalei, al cărui cost anual cu subvenția se ridică la aproape 1 miliard lei, adică aproximativ 25% din veniturile instituției.

Confruntată cu creșterea prețurilor energiei termice, Termoenergetica, compania de transport și distribuție, a solicitat ANRE majorarea prețului la gigacalorie la 990 lei, însă asta doar în perioada 1 – 13 ianuarie, pentru că ulterior, a explicat vineri, 3 decembrie, primarul Nicușor Dan, ar intra în vigoare reducerea la 5% a TVA, astfel că prețul total s-ar diminua până la aproximativ 870 lei. Din această sumă PNL, PMP, alături de edilul șef, propun ca cetățenii să achite 280 lei iar restul de 590 lei să fie plătit de Primăria Capitalei și Guvern. Pe de altă parte cealaltă parte a coaliției majoritare din Consiliul General, USR, se opune, solicitând ca întreaga majorare a tarifelor să fie suportată de executiv.

Soluția ar putea veni de la Guvern

Audiat în Comisia de anchetă referitoare la majorarea prețurilor la energie din Parlament, primarul general, Nicușor Dan, a explicat că, pentru menținerea actualelor tarife, este nevoie ca executivul să acorde PMB un sprijin de 968 milioane lei, o cifră care ne ajută să înțelegem variantele de soluționare a problemei.

Scenariul 1

Cetățenii vor plăti, la fel ca până acum, 164 lei iar restul de 968 milioane lei vor fi acoperiți de Guvern, așa cum solicită USR. Este puțin probabil că acest lucru se va și întâmpla, dacă este să ținem cont de dificultățile bugetare și mai ales de alcătuirea politică a executivului.

Scenariul 2 

Cea mai probabilă variantă este ca diferența de 968 de milioane să fie acoperită din mai multe părți – de cetățenii racordați la sistemul de termoficare, Primăria Capitalei și Guvern. Aici rămâne de văzut cât va suporta fiecare parte, propunerea PNL, PMP și a primarului Nicușor Dan fiind ca cetățenii să achite 280 lei.

Scenariul 3

O altă variantă ar fi ca executivul să refuze să sprijine Bucureștiul, foarte probabil dacă este să ținem cont de pozițiile PSD și ale ministrului finanțelor legate de acest subiect, caz în care sarcina ar cădea doar pe cetățeni și PMB. Dacă va fi aprobat tariful de 280 lei, Primăria ar mai trebui să aloce suplimentar pentru subvenție peste 600 milioane lei, fonduri pe care este greu de crezut că le va și plăti. Întreaga cheltuială cu subvenția la termoficare s-ar ridica în acest caz la 1,6 miliarde lei, adică aproximativ 40% din întregul buget de 4 miliarde lei, cel din care are de plătit și 1 miliard lei pentru subvenția la transportul public.

Scenariul 4

Există teoretic varianta ca cetățenii să preia întreaga sarcină suplimentară. Practic, dacă PMB și-ar păstra același nivel al subvenției, tarifele pentru populație ar ajunge de la 164 lei la 649 lei în perioada 1 – 13 ianuarie, iar ulterior la 529 lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW