Friday, December 9, 2022
Jurnalism corect


Avertismentul OMS și UNICEF: Miliarde de oameni nu vor avea acces la apă sigură, salubritate și igienă în 2030

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 iulie 2021

Miliarde de oameni nu vor avea acces la apă potabilă pentru uz caznic și la servicii de salubritate și igienă sigure la nivel mondial în anul 2030, dacă ritmul progreselor nu va fi de patru ori mai mare, arată cel mai nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNICEF.

În 2020, aproximativ o persoană din patru nu a beneficiat de apă potabilă sigură în locuinţa sa şi aproape jumătate din populaţia lumii nu a avut acces la servicii de salubritate sigure. COVID-19 a evidenţiat nevoia stringentă de a asigura tuturor accesul la o bună igienă a mâinilor. În momentul declanşării pandemiei, la nivel mondial, trei din 10 persoane nu aveau posibilitatea să se spele pe mâini cu apă şi săpun acasă”, potrivit unui comunicat transmis de UNICEF și OMS.

OMS și UNICEF: S-au raportat progrese, dar sunt insuficiente

Între 2016 și 2020, procentul populației care beneficiază de acces la apă potabilă și sigură în gospodărie a crescut de la 70% la 74%, serviciile de salubritate sigure au înregistrat o creștere de la 47% la 54%, iar dotările care permit spălarea mâinilor cu apă și săpun au crescut de la 67% la 71%, arată OMS și UNICEF.

În 2020, s-a înregistrat pentru prima dată un număr mai mare de persoane care au recurs la instalaţii sanitare autonome îmbunătăţite, precum latrinele şi fosele septice, ce pot prelua şi trata deşeurile în mod eficient, în detrimentul racordării la sistemele de canalizare. Este necesar ca guvernele să ofere sprijin adecvat pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sanitare autonome, inclusiv pentru managementul deşeurilor fecale”, potrivit sursei citate.

Astfel, dacă se va păstra tendința actuală, cele două organizații atrag atenția că miliarde de copii și de familii nu vor avea acces la serviciile de apa potabilă, salubritate şi igienă, esențiale și vitale pentru oameni. Până în 2030, lucrurile ar putea arăta astfel:

– doar 81% din populaţia lumii va avea acces la apă potabilă sigură în gospodărie, în timp ce 1,6 miliarde de oameni nu vor avea acces;

– doar 67% din populaţia lumii va avea acces la servicii de salubritate sigure, în timp ce 2,8 miliarde de oameni nu vor avea acces;

– doar 78% din populaţia lumii va avea acces la dotări de bază pentru spălarea mâinilor, în timp ce 1,9 miliarde de oameni nu vor avea acces

Pentru a obţine un acces universal la apă potabilă sigură până în 2030, progresele ţărilor celor mai puţin dezvoltate ar trebui să înregistreze un ritm de zece ori mai mare decât în prezent. În contextele fragile, în care riscul ca populaţia să nu beneficieze de apă potabilă sigură este de două ori mai mare, ar trebui ca acest ritm să crească de 23 de ori”, potrivit UNICEF și OMS.

Alte concluzii relevante ale raportului

– Opt din zece persoane fără acces la servicii esenţiale de apă trăiesc în mediul rural. De asemenea, serviciile de salubrizare sigure deservesc 62% din populaţia urbană a lumii şi doar 44% din populaţia rurală.

– Africa subsahariană prezintă cele mai lente progrese din lume. Doar 54% din populaţie foloseşte apă potabilă sigură, iar în contextele fragile procentul este de doar 25%.

– Noile date referitoare la sănătatea menstruală arată că, în numeroase ţări, o mare parte dintre femei şi fete nu reuşesc să îşi acopere nevoile în ceea ce priveşte sănătatea menstruală, observându-se disparităţi semnificative mai ales în rândul grupurilor vulnerabile, cum sunt persoanele sărace şi cele cu dizabilităţi.

Creşterea gradului de acoperire al serviciilor WASH(n.r. apă potabilă, salubritate și igienă) va presupune prioritizarea acestora la cele mai înalte niveluri decizionale ale agenţiilor internaţionale, ale guvernelor, ale societăţii civile şi ale sectorului privat.  Pentru aceasta, serviciile WASH trebuie incluse periodic pe ordinea de zi a reuniunilor politice organizate la nivel înalt, astfel încât să se asigure că statele membre monitorizează progresele”, arată sursa citată. 

Raportul Programului comun de monitorizare prezintă o serie de estimări referitoare la accesul în gospodărie la apă potabilă și la servicii de salubritate și igienă sigure din ultimii cinci ani, evaluând progresele privind atingerea celui de-al șașelea obiectiv de dezvoltare durabilă, respectiv „asigurarea disponibilității și managementului durabil al apei și igienei pentru toți până în 2030”. 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW