Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Avertismentul furnizorilor de energie: Rectificarea bugetară este sub 25% din necesarul pentru finanțarea plafonului / Funcționarea întregului sistem energetic, expusă unui risc major

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 august 2022

Suma prevăzută prin proiectul de rectificare bugetară, de 2,5 miliarde de lei pentru Ministerul Energiei, reprezintă doar 7,7% din necesarul de finanțare estimat de minister (31 de miliarde lei) pentru achitarea diferențelor dintre prețul real al facturilor consumatorilor non-casnici și prețul plafonat al energiei, atrag atenția reprezentanții Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). 

Potrivit furnizorilor de energie, rectificarea nu acoperă întregul necesar de finanțarea al schemei privind consumatorii casnici. Pentru Ministerul Muncii la capitolul „asistență socială” a fost propusă o alocare suplimentară de 7,3 miliarde lei, în condițiile în care, susțin furnizorii, ar fi necesară suma de 8,4 miliarde lei. Așadar, ținând cont de calculele făcute de reprezentanții ACUE, Guvernul ar urma să acopere doar un sfert din necesarul de finanțare pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie.

În aceste condiții, avertizează furnizorii, subfinanțarea schemelor de sprijin supune întregul sistem energetic din România unui risc major.

„Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român pentru perioada aprilie – decembrie 2022 și expune la un risc major capacitatea de a mai funcționa a întregului sector energetic. În contextul local și internațional, marcat de o creștere abruptă a prețului la energie și de foarte multe incertitudini în ceea ce privește securitatea în aprovizionare, decizia de a „sub-bugeta” o schemă de sprijin asumată de statul român, de care beneficiază aproximativ 90% din clienții casnici și noncasnici, reprezintă un risc major suplimentar care afectează grav reziliența întregului sector energetic”, au transmis reprezentanții ACUE.

Cerințele ACUE privind rectificarea bugetară: 

 • O bugetare realistă a angajamentelor asumate față de clienții finali, prin schemele de plafonare în vigoare
 • Adaptarea scenariilor de lucru la realitatea pieței, pentru a asigura funcționarea în condiții sustenabile a sectorului energetic
 • Transparență în stabilirea şi autorizarea prealabilă a veniturilor şi cheltuielilor publice.

Cerințele ACUE privind decontarea schemelor de sprijin:

 • Recuperarea decalajului de 5 luni pentru decontarea măsurilor asumate pentru schemele de sprijin, inclusiv prin opțiunea de deducere a sumelor restante din obligațiile fiscale ale furnizorilor și/sau decalarea termenelor de plată pe lanțul de aprovizionare
 • Un proces de decontare în termenul prevăzut de cadrul legal (45 zile), prin adoptarea urgentă a unor proceduri de evaluare a cererilor de decontare și plată clare, explicite și transparente.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW