Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Avertismentul experților în securitate cibernetică: O campanie inedită de spam vizează zeci de mii de români

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2022

O campanie amplă de mesaje de șantaj trimise de hackeri a lovit și România, avertizează marți, 11 ianuarie, cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender. Atacatorii păcălesc victimele, mințindu-le că ar avea acces la toate conturile și ar deține imagini compromițătoare despre activitatea lor online.

O campanie inedită de spam vizează zeci de mii de români. Atacatorii trimit e-mailuri de șantaj ca răspunsuri automate pentru a păcăli filtrele și a înșela țintele(…)Atacatorii se folosesc de pretextul unor breșe de securitate care ar fi expus conturile și parolele victimelor și susțin că ar fi cumpărat de la alți hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc”, susțin cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender.

Victimele au termen de 48 de ore să le plătească atacatorilor suma de 1.200 de euro în Bitcoin, una dintre cele mai cunoscute cryptomonede. Mai mult, cei șantajați sunt sfătuiți să evite să contacteze poliția sau vreun furnizor de soluții de securitate informatică și să nu răspundă mesajului primit.

Cât timp amenințările informatice nu mai sunt legate de anumite regiuni geografice sau țări și în lipsa unei autorități centrale care să monitorizeze tranzacțiile și activitățile cripto, hackerii vor putea să continue tentativele de șantaj bazate pe criptomonede pe parcursul anului 2022 și după”, a declarat Adrian Miron, Cyber Threat Intelligence Lab Manager la Bitdefender.

Recomandările Bitdefender

 • Rămâneți calm și analizați situația – chiar dacă mesajul primit conține una dintre parolele pe care le-ați folosit anterior, cel mai probabil aceasta a fost sustrasă de atacatori după o breșă de securitate a vreunui furnizor la care ați avut cont. Dacă atacatorul susține că dispozitivul folosit e deja infectat cu diverse amenințări informatice, întrebați-vă de ce ar avea nevoie de implicarea victimei pentru a-i transfera bani, cât timp hackerul ar putea face asta singur pentru că pretinde că deține controlul dispozitivului și, în consecință, ar putea compromite oricând conturile bancare online.
 • Actualizați la intervale regulate toate parolele folosite. Nu utilizați aceeași parolă la mai multe conturi.
 • Nu răspundeți la mesaje amenințătoare, mai ales celor care solicită plăți; raportați-le către autorități în cel mai scurt timp.
 • Instalați o soluție de securitate performantă pe toate dispozitivele folosite. O asemenea soluție va depista asemenea mesaje pe care le va marca drept spam.
 • Activați autentificarea în doi pași pentru fiecare cont, astfel încât să reduceți riscul spargerii parolelor și să vă asigurați un strat suplimentar de protecție pentru activitatea online.

 

(Exemple de mesaje de șantaj, expuse de Bitdefender)

 

(Exemple de mesaje de șantaj, expuse de Bitdefender)

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW