Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Avertismentul Ambasadei SUA: Dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Kremlin

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 31 ianuarie 2022

În contextul în care Federația Rusă amenință cu invazia Ucraina, masând la frontieră peste 120.000 militari și armament greu, Ambasada SUA în România a lansat luni, 31 ianuarie, un avertisment privind privind tehnicile de dezinformare utilizate de Kremlin. 

„Kremlinul creează și propagă dezinformare, în încercarea de a deruta și copleși oamenii cu informații care denaturează acțiunile reale întreprinse de Rusia în Ucraina, Georgia și în alte zone din Europa. Deoarece adevărul nu este în favoarea Kremlinului, serviciile de informații rusești creează, alocă sarcini și influențează paginile de internet care pretind să fie surse de știri să propage minciuni și să semene discordie. Dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Kremlin”, avertizează SUA.

Kremlinul creează și propagă dezinformare, în încercarea de a deruta și copleși oamenii cu informații care denaturează…

Publicată de U.S. Embassy Bucharest pe Luni, 31 ianuarie 2022

 

Cele mai utilizate narațiuni false utilizate de Kremlin

Potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA, de-a lungul multor ani, Kremlinul a fabricat un set de narațiuni false pe care ecosistemul său de dezinformare și propagandă le difuzează în mod persistent în mediul informațional global.

Temă de dezinformare: „Rusia este o victimă inocentă”

Oficialii guvernului rus descriu în mod fals Rusia ca pe o victimă iar acțiunile sale agresive ca pe un răspuns forțat la presupusele acțiuni ale SUA și ale aliaților. Pentru a promova aceste afirmații, Rusia apelează la una dintre etichetele sale preferate pentru a încerca să răspundă: „Russophobia”. După invadarea Ucrainei în 2014, guvernul rus și instituțiile și media controlată de Kremlin au început să acuze pe oricine care punea sub semnul întrebării acțiunile Rusiei de a fi rusofobi xenofobi.

De exemplu, Rusia susține că reacția negativă a comunității internaționale la invadarea unei țări independente a fost pur și simplu pentru că oamenii se temeau și urau Rusia. Conform graficului de mai jos, rusofobia nu a fost o problemă de îngrijorare majoră pentru Ministerul rus de Externe sau pentru instituțiile de dezinformare finanțate de stat până când armata rusă a invadat Ucraina. Afirmațiile de „rusofobie” persistă într-o gamă largă de subiecte și sunt folosite ori de câte ori guvernul rus vrea să joace rolul victimei, când acesta este de fapt agresorul.

Temă de dezinformare: Revizionism istoric 

Când istoria nu se aliniază cu obiectivele politice ale Kremlinului, oficialii guvernamentali ruși neagă evenimentele istorice sau distorsionează narațiunile istorice pentru a încerca să arunce Rusia într-o lumină mai favorabilă și să-și servească agenda internă și geopolitică.

De exemplu, pactul de neagresiune din 1939 dintre Uniunea Sovietică și Germania nazistă, cunoscut și sub denumirea de Pactul Ribbentrop- Molotov, care a contribuit la precipitarea celui de-al Doilea Război Mondial, este incomod din punct de vedere politic pentru regimul Putin. În 2020, în încercarea de a minimiza și raționaliza decizia lui Stalin de a se alinia cu Hitler, Putin a publicat o versiune deformată a începutului celui de-al Doilea Război Mondial, minimizând rolul sovietic și transferând vina pentru război asupra altor țări. Kremlinul face adesea acest lucru, etichetându-i pe cei care nu sunt de acord cu versiunea sa deformată a istoriei drept naziști sau simpatizanți naziști.

Temă de dezinformare: Colapsul civilizației occidentale este iminent 

Această narațiune de dezinformare bazată pe „valori” evocă concepte prost definite, inclusiv „tradiție”, „valori de familie” și „spiritualitate”. Rusia susține că este bastionul așa-numitelor „valori tradiționale” și servește drept o contrapondere morală la „decadența” Statelor Unite și a țărilor occidentale. De exemplu, președintele Putin a susținut că Occidentul a anulat practic conceptele de „mamă” și „tată” și, în schimb, le-a înlocuit cu „părinte 1 și 2”, în timp ce ministrul de externe Lavrov a scris că elevii occidentali „învață la școală că Isus Hristos a fost bisexual.”

Temă de dezinformare: Mișcările populare sunt „revoluții colorate” susținute de SUA

Kremlinul înțelege cu dificultate, eufemistic spus, că toți indivizii ar trebui să aibă dreptul uman la libertatea de exprimare și că guvernul ar trebui să fie responsabil în fața oamenilor săi. Rusia a acuzat Statele Unite fie că au instigat revolte, fie că orchestrează „revoluții colorate” în Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Ucraina și în tot Orientul Mijlociu și Africa.

Dacă o mișcare populară este pro-democrație și pro-reformă și nu este considerată a fi în interesele geopolitice ale Rusiei, Kremlinul va ataca adesea legitimitatea și va pretinde că Statele Unite sunt în secret în spatele ei. Aceste acuzații fără temei vizează adesea organizațiile societății civile locale și internaționale, precum și mass-media independente care demasc abuzurile drepturilor omului și corupția. Kremlinul încearcă să nege faptul că oamenii din țările vecine ar putea avea putere, demnitate și aspirații independente de a se susține, la fel cum neagă aceste calități poporului Rusiei.

Temă de dezinformare: Realitatea este orice vrea Kremlinul să fie

Kremlinul încearcă frecvent să creeze multiple realități false și să introducă confuzii în mediul informațional atunci când adevărul nu este în interesul său. Deseori confuzi intenționat, oficialii ruși prezintă argumente menite să încerce să îndepărteze vina de la rolul guvernului rus, chiar dacă unele dintre narațiuni se contrazic unele pe altele. Cu toate acestea, în timp, prezentarea mai multor narațiuni conflictuale poate deveni în sine o tehnică menită să genereze confuzie și să descurajeze răspunsul. Alte elemente din ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei, cum ar fi abuzul de puncte de dezinformare finanțate de stat și rețelele sociale ajută la impulsionarea mai multor narațiuni false.

A fost evident, de pildă, că Rusia a încercat să-l asasineze pe fostul ofițer rus de informații militare Serghei Skripal și pe fiica sa Iulia cu agentul nervos Novichok în Salisbury, Anglia, la 4 martie 2018. În cele patru săptămâni de la acel incident, Russia Today și Sputnik, finanțate și conduse de guvernul rus, au difuzat 138 de narațiuni separate și contradictorii prin intermediul a 735 de articole, potrivit Institutului de politici de la King’s College din Londra.

Kremlinul a folosit aceeași tehnică de a inunda spațiul informațional cu multe afirmații false în urma altor evenimente, cum ar fi doborârea zborului Malaysian Airlines 17 și invazia din 2008 și ocuparea  Georgiei, pentru muta dezbaterile de la rolul lui în evenimente. Din nou, scopul este de a deruta și distrage atenția celorlalți și de a manipula adevărul pentru a se potrivi intereselor Kremlinului.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW