Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Avertisment al Jamestown Foudantion cu privire la lipsa prezenței navale a SUA în Marea Neagră

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 februarie 2022

Think-tank-ul american Jamestown Foundation a tras vineri, 11 februarie, un semnal de alarmă în legătură cu faptul că nicio navă de război a SUA sau a vreunui stat non-riveran membru NATO nu operează în prezent în Marea Neagră.

În contextul în care șase nave de desant s-au adăugat flotei ruse de la Mare Neagră, dar și al mișcărilor intensive de trupe din peninsula Crimeea, Jamestown Foundation își exprimă profundă îngrijorare cu privire la ceea ce par a fi pregătiri pentru un asalt terestru și naval major pe coasta Ucrainei a Mării Negre.

Președintele Jamestown Foundation, Glen Howard, a evidențiat că, pe lângă faptul că nu are nicio navă de război în Marea Neagră, din câte se pare, SUA nici măcar nu a solicitat Turciei să trimită nave de război în bazinul pontic. Potrivit Convenției de la Montreux din 1936, statele non-riverane trebuie să înregistreze o cerere oficială cu cel puțin 15 zile înainte, dacă intenționează să trimită nave maritime prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Philip Breedlove, membrul consiliului de administrație al Jamestown și fost comandant al forțelor aliate din Europa, a explicat că acumularea militară din Crimeea „are toate caracteristicile unui potențial asalt amfibiu asupra Ucrainei”. Generalul în rezervă a adăugat că „este important ca NATO să dezvolte un model sporit de prezență în Marea Neagră, deoarece prezența SUA și NATO asigură aliații, creează un efect de descurajare și sporește securitatea navală a Ucrainei”.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW