Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Autostrada Unirii: Două firme din Turcia luptă la licitația pentru lotul Miercurea Nirajului – Sărățeni

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 august 2024

Nurol Insaat și Ozaltin Insaat, ambele din Turcia, sunt singurele firme care s-au înscris la licitația Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru proiectarea lotului Miercurea Nirajului – Sărățeni, parte a Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț. 

Contractul, cu o valoare estimată la 3,35 miliarde lei, fără TVA, un termen de 30 luni (6 luni proiectare, 24 luni execuție).

În lungime de 23,4 km, Ptraseul va cuprinde două tuneluri bidirecționale cu o lungime însumată de aproximativ 1,07 km:
– un tunel bidirecțional (740 m) în apropierea localității Măgherani,
– un tunel bidirecțional (330 m) în apropierea localității Chibed.

Acest lot de autostradă va traversa denivelat DJ135A și CF407 și va permite accesul într-un nod rutier care va face conexiunea cu DN13A. Finanțarea contractului este asigurată prin Programul Transport 2021 – 2027.

În ce stadiu se află Autostrada Unirii

Autostrada Unirii este divizată în două porțiuni: autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, inclusiv un pod peste Prut.

Prima, cea care traversează munții, este ceva mai avansată. CNAIR are contracte încheiate pentru secțiunile Leghin – Târgu Neamț și Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, ambele incluse pentru finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, CNAIR are în derulare licitații pentru alte două tronsoane: Leghin – Pipirig și Miercurea Nirajului – Sărățeni. Alte patru tronsoane au fost transferate către CNIR, noua companie de autostrăzi a Ministerului Transporturilor, și urmează să fie lansate la licitație.

De asemenea, CNIR va prelua documentația și va lansa licitațiile pentru Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni. Licitația pentru Podul peste Prut a fost finalizată luna trecută de CNAIR și urmează să fie încheiat cu Ness Proiect Europe.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii