Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Autostrada Transilvania: Tribunalul București a suspendat rezilierea contractului pentru lotul Chețani-Câmpia Turzii / Cătălin Drulă: Le cer celor care sunt în spate să se oprească din acțiuni contrare interesului public

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 martie 2021

Tribunalul București a decis suspendarea deciziei Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de rezilierea a contractului cu firma Straco pentru realizarea lotului Chețani-Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania. 

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

„Admite cererea. Dispune suspendarea efectelor înştiinţării de reziliere a contractului de lucrări nr. 92/11528/19.02.2015, înregistrată sub nr. 92/19750/11.03.2021, emisă de CNAIR SA şi suspendarea executării scrisorii de garanţie bancară pentru plata avansului nr. 00888-02-0300486, emisă de UniCredit Bank SA, până la soluţionarea definitivă a cererii privind anularea aceleiaşi înştiinţări. Executorie. Cu apel în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, astăzi, 22.03.2021”, se arată în minuta instanței.

Cătălin Drulă: Le cer celor care sunt în spate să se oprească din acțiuni contrare interesului public

Ministrul de resort, Cătălin Drulă, i-a acuzat fără ocolișuri pe creditorii companiei Straco, aflată în insolvență, de acțiuni contrare interesului public.

„Nu știm încă motivele pentru care a fost luată decizia de astăzi, dar ce știm este că:

1. CNAIR nu a fost citată și nu a putut explica judecătorilor situația acestui contract, nu s-a putut apăra.

2. Abia la Curtea de Apel, CNAIR va putea să explice judecătorilor care este situația acestui contract, cum s-au derulat în bătaie de joc lucrările, în timp ce pe drumul național alăturat traficul e infernal și mor oameni în accidente în fiecare an.

Le cer celor care sunt în spatele acestei acțiuni (printre care și o mare bancă) să se oprească din acțiuni contrare interesului public. A duce un business într-o țară înseamnă și responsabilitate, nu doar interes patrimonial imediat”, a transmis Cătălin Drulă.

Context

CNAIR a reziliat pe 11 martie contractul încheiat cu compania românească Straco pentru construirea lotului Chețani-Câmpia Turzii. Această firmă a câștigat licitația în 2015 pentru 280 de milioane de lei, în timp ce estimarea inițială pentru lotul de 15,7 km era de 620 de milioane de lei.

Termenul era de 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție. Cu alte cuvinte, lucrările ar fi trebuit finalizate încă din anul 2017. Abia pe 18 septembrie 2020 a fost dat în trafic nodul rutier Chețani (1,3 km) din acest lot, acesta asigurând descărcarea de pe lotul vecin Iernut-Chețani.

Straco mai are în lucru și Pasajul Domnești, de pe Centura Capitalei, însă mare parte dintre lucrări au fost subcontractate către firma Tracon. Cu toate acestea, falimentul Straco ar atrage după sine și blocarea acestui șantier.

Chețani – Câmpia Turzii

Lungime: 15,691 km

Valoare contract: 279,7 milioane lei fără TVA

Data semnării contractului: 19 februarie 2015

Durata: 4 luni proiectare și 12 luni execuție

Garanție: 4 ani

Termen de finalizare: septembrie 2017

VEZI ȘI: VIDEO Dialog neverosimil între Klaus Iohannis, Lucian Bode și reprezentantul unei companii care trebuia să finalizeze acum trei ani un tronson de autostradă

Sursa foto: peundemerg.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW