Saturday, February 4, 2023
Jurnalism corect


Autostrada Transilvania: Pas important pentru lotul Chețani – Câmpia Turzii, anunțat de Cătălin Drulă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2021

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat joi, 30 septembrie, etapa depunerii ofertelor la licitația pentru continuarea lucrărilor la lotul Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania, a anunțat fostul ministru al transporturilor, Cătălin Drulă. 

În prezent, avansul lucrărilor pe acest lot este blocat la aproape 40%, după ce, la inițiativa lui Cătălin Drulă, CNAIR a reziliat pe 11 martie contractul încheiat cu compania românească Straco, aflată în insolvență și care abandonase șantierul.

Această firmă a câștigat licitația în anul 2015 pentru suma de 280 de milioane de lei fără TVA, în timp ce estimarea inițială pentru lotul de 15,7 km era de 620 de milioane de lei.

Termenul era de 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție. Cu alte cuvinte, lucrările ar fi trebuit finalizate încă din anul 2017. Abia pe 18 septembrie 2020 a fost dat în trafic nodul rutier Chețani (1,3 km) din acest lot, acesta asigurând descărcarea de pe lotul vecin Iernut-Chețani.

Relicitarea – unica soluție

În iulie 2021, compania de drumuri a lansat o nouă licitație pentru lucrările la lotul Chețani – Câmpia Turzii, valoarea estimată a contractului fiind de 383,4 – 450,7 milioane lei fără TVA. În condițiile în care prețul oferit reprezintă doar 55% din pondere la criteriile de atribuire, de această dată este de așteptat ca CNAIR să primească oferte mai aproape de costurile reale ale construcției.

Durata totală a contractului va fi de 81 de luni, dintre care 3 luni perioada de proiectare, 18 luni perioada de execuție a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanție. Cu alte cuvinte, lotul Chețani – Câmpia Turzii ar putea fi deschis la mai puțin doi ani de la semnarea contractului.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW