Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Autostrada Transilvania: CNAIR va încheia contractul pentru Biharia-Chiribiș cu constructorul care a blocat 3 ani lucrările

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 noiembrie 2023

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va încheia cu o asociere condusă de Precon Transilvania contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la lotul Biharia – Chiribiș (28,5 km) al Autostrăzii Transilvania, după ce contestația depusă de Strabag a fost respinsă de Curtea de Apel București. Firma Precon este deținută printr-un interpus de Benjamin Rus, patronul Trameco (Selina), cea care a provocat întârzieri de 3 ani acestui proiect. 

În valoare de 785 milioane de lei, fără TVA, contractul este finanțat prin fonduri europene nerambursabile. Perioada de proiectare și execuție a contractului este de 24 luni din care, 6 luni – perioada de proiectare și 18 luni – perioada de execuție a lucrărilor.

Blocajul generat de Trameco (Selina)

Compania de drumuri a semnat în iunie 2020 contractul pentru continuarea lucrărilor la lotul Biharia – Chiribiș cu Trameco, parte a grupului Selina, pe 326 milioane lei fără TVA. Suma a ridicat mari suspiciuni încă din acel moment, în condițiile în care reprezenta doar 66,4% din cea estimată de CNAIR pentru lucrări.

Conducerea Selina și-a dat repede seamă că firma va rămâne în pierdere dacă alege să efectueze lucrările pe suma din contract, așa că, în proiectul tehnic a prevăzut mai multe lucrări suplimentare prin care valoarea era majorată cu 50%, adică în jur de 500 milioane lei, fără TVA.

Cum așa ceva este ilegal, chiar și în situația în care lucrările respective ar fi fost justificate, angajații CNAIR au refuzat să aprobe proiectul tehnic. Abia în mai 2022 compania de drumuri a reziliat contractul și început demersurile pentru o nouă licitație.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW