Saturday, September 30, 2023
Jurnalism corect


Autostrada Sibiu – Pitești: Grindeanu promite semnarea contractului pentru secțiunea 2 până la finalul anului

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 decembrie 2021

Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 2 Cornetu – Boița (31,33 km) a autostrăzii Sibiu – Pitești până la finalul acestui an, a oferit asigurări ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. 

„Cunosc foarte bine situația autostrăzii și a circulației pe Valea Oltului și ca șofer și ca ministru. Pot spune că până la finalul lunii decembrie se va semna și contractul pentru proiectare și execuție a lotului 2, Boița-Cornet, al Autostrăzii Sibiu-Pitești”, a precizat Sorin Grindeanu, citat de publicația locală ramnicuvalceaweek.ro.

Potrivit informațiilor apărute de forumul asociației „Pro Infrastructură”, asocierea de firme turcești Mapa Insaat Ve Ticarete – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret, unicul ofertant la licitație, a reușit să treacă evaluarea tehnică și evaluarea financiară a ofertei, astfel încât urmează să fie desemnată câștigătoarea licitației.

Valoarea estimată a înțelegerii este de 4,63 miliarde de lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene neramburabile.

Termenul de realizare prevăzut este de 18 luni pentru proiectare și 50 de luni execuție, conform factorilor de evaluare din documentația de atribuire, însă ofertanții primesc puncte în plus la evaluare pentru reducerea acestor durate. Cu alte cuvinte, doar după deschiderea ofertei Mapa Insaat – Cengiz Insaat vom putea estima un termen de finalizare.

Cinci constructori selectați nu au depus oferte

Licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Cornetu – Boița a fost lansată cu aproape un an, cu toate că studiul de fezabilitate lacunar nu a fost actualizat. În primă fază, 11 asocieri sau societăți au depus candidaturi, din care CNAIR a selectat șase: Mapa Insaat – Cengiz Insaat, Makyol Insaat – Gulemark Agir Sanayi Insaat, Aktor – Rizzani de Eccher, Strabag – Acciona, Impresa Pizzarotti și Astaldi.

Cinci dintre acestea nu ales să nu depună o ofertă, motivele fiind probabil legate de riscurile generate de calitatea slabă a documentației tehnice ori de creșterea prețurilor materialelor de construcții.

Pe această secțiune urmează să fie construite:

– 49 de poduri și viaducte

– Șapte tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m

– Ecoduct în zona localității Lazaret

Autostrada Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de peste 122,11 de km este împărțită în 5 loturi va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Secțiunea 1, contractată cu firma austriacă Porr Construct, ar putea fi deschisă circulației spre finalul anului 2022.

Pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km) italienii de la Astaldi au primit, în data de 25 august, ordin de începere a lucrărilor, termenul de finalizare fiind de patru ani.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW