Sunday, October 2, 2022
Jurnalism corect


Autostrada Sebeș-Turda: Aktor promite, din nou, darea în trafic a lotului 2

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 martie 2021

Nimeni nu-i atât de sărac încânt să nu poată promite, spune o vorbă franțuzească. Cu toate că au acumulat întârzieri de aproape 5 ani la lotul 2 din Autostrada Sebeș-Turda, grecii de la Aktor au oferit, din nou, asigurări privind dare în folosință a șoselei de mare viteză „până la vară”.

Conform unui comunicat transmis de Aktor, reprezentanții firmei au făcut această promisiune în fața ministrului transporturilor, Cătălin Drulă.

Reprezentanții Aktor, în 2019: Lotul 2 va fi deschis traficului până la sfârșitul acestui an

Nu este prima promisiune de acest gen făcută de reprezentanții companiei din Grecia. În iunie 2019, printr-un al comunicat, era promisă darea în trafic până la finalul acelui an. Același lucru s-a repetat și în 2020, iar lotul nu nici acum gata pentru a fi deschis.

Asociația Pro Infrastructură: Ritmul de lucru al companiei Aktor este descurajant

După ce au filmat, la începutul lunii martie, întreg șantierul lotului 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, reprezentanții Asociației Pro Infrastructură s-au declarat total dezamăgiți de ritmul de lucru al Aktor și atrag atenția că, în actualul ritm, firma grecească nu va reuși darea în lotului în trafic până nici până la finele anului 2021, cu toate că ultimul termen asumat este 25 iunie.

Conform detaliilor aflate de echipa asociației, problemele financiare ale companiei Aktor (cauzate de conflictele interne dintre acționarii principali ai companiei-mamă ELLAKTOR din Grecia) s-au reflectat direct și rapid asupra șantierului din România. De exemplu, cantitatea de motorină disponibilă pentru ziua de ieri pe șantier pentru utilaje și echipamente a fost de numai 4.000 litri. Adică suficientă pentru cel mult 20 de autobasculante și câteva excavatoare/buldozere, raportat la un lot cu lungimea de 24,25 de km.

Autostrada A10 Sebeș-Turda

Autostrada Sebeș-Turda va avea o lungime de 70 km, proiectul fiind împărțit în patru loturi. Dintre acestea, se circulă în prezent pe loturile 1, 3 și 4, reprezentând 40,1 km. Odată cu finalizarea lotul 2 vor fi dați în trafic 3,45 km din lotul 3, deja finalizați, și 2,2 km din lotul 1, la care se lucrează în această perioadă.

Lotul 2 Sântimbru – Aiud (A10)

Constructor: Asocierea Aktor SA – Euroconstruct Trading’98 SRL

Valoare ofertată: 549,3 milioane lei fără TVA

Lungime: 24,25 km

Data semnării contractului: 14 noiembrie 2014

Durata: 4 luni proiectare + 18 luni execuție

Garanție: 4 ani

Data emiterii ordinului de începere a lucrărilor: 2 decembrie 2014

Termen de finalizare contractual: octombrie 2016

Stadiul lucrărilor: 80%

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW