Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Autostrada Bacău – Pașcani: Grupul lui Umbrărescu, contestat pe toate cele trei loturi de o firmă apropiată de Ionel Arsene

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 ianuarie 2023

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu va putea încheia, cel puțin deocamdată, cu grupul de firme UMB, patronat de Dorinel Umbrărescu, contractele pentru execuția celor trei loturi ale Autostrăzii Bacău – Pașcani, după ce atribuirea a fost contestată de Danlin XXL la Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

În acest moment toate cele 13 loturi finanțate prin PNRR ale Autostrăzii Moldova, cu o lungime totală de 320 km, au constructori desemnați, pentru șapte dintre acestea fiind semnate contractele, iar pe patru au început lucrările. Grupul UMB Tehnostrade, patronat de Dorinel Umbrărescu, și-a adjudecat toate cele 10 loturi între Buzău și Pașcani.

Contestații la CNSC

Nu toată lumea s-a împăcat cu decizia companiei de drumuri. Danlin XXL a contestat atribuirea pe toate cele trei loturi ale tronsonului dintre Bacău și Pașcani. Firmă deținută de Dan Amurăriţei, despre care presa locală scrie că ar fi un apropiat al președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, cere anularea rezultatului, precum și a tuturor actelor care au stat la baza acestuia, și reevaluarea ofertei făcute de UMB.

Reprezentanții Danlin XXL acuză CNAIR nu ar fi solicitat UMB justificarea prețului despre care susțin că ar fi „neobișnuit de scăzut”, în condițiile în care, spun ei, acesta nu ar cuprinde mai multe elemente de cost, cum ar fi chiria unor utilaje și cele privind exploatarea gropilor de împrumut.

În plus, Danllin XXL, prin apărătorii săi, acuză UMB că nu ar avea capacitatea tehnică necesară de a implementa aceste contracte, având în vedere faptul că i-au fost atribuite 10 loturi de pe Autostrada Moldova și mai are în lucru alte 10 contracte pentru execuția de drumuri.

Instanța are termen 30 zile pentru a soluționa aceste cereri. Dacă ele vor fi respinse, compania de drumuri poate trece direct la semnarea contractelor cu UMB.

Reamintim că Danlin XXL a contestat și atribuirea lotului 3 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, și a avut câștig de cauză, unde câștigătore fusese desemnată firma Nurol Insaat din Turcia.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW