Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Autoritățile pregătesc restricții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 28 august 2021

Pe fondul exploziei numărului cazurilor de COVID-19, autoritățile analizează posibilitatea introducerii restricțiilor doar pentru persoanele nevaccinate. Așa cum s-a dovedit din experiența altor state occidentale o astfel de măsură ar putea avea atât rol de diminuare a răspândirii virusului, cât și de stimulare a campaniei de vaccinare. 

Într-o declarație făcută în dimineața zilei de sâmbătă, 28 august, premierul Florin Cîțu a dat de înțeles că accesul persoanelor nevaccinate în unele spații publice, cum ar fi centrele comerciale sau, de ce nu, restaurantele, ar putea fi condiționat de prezentarea unui test negativ pentru COVID-19.

În același timp, Florin Cîțu s-a declarat adeptul ideii ca toate persoanele nevaccinate, angajate în sistemul public, să se poată prezenta la lucru doar cu acte doveditoare valabile privind testarea. O astfel de măsură a fost propusă de ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, pentru a fi aplicată în cazul cadrelor medicale și profesorilor, însă nu a întâlnit consensul la nivelul executivului și coaliției de guvernare.

Vaccinarea impulsionată în Franța de măsuri similare

În Franța, campania de vaccinare funcționează excelent, după ce autoritățile au condiționat accesul în restaurante, baruri, terase, obiective turistice, centre comerciale, precum și la transportul cu avionul, trenul sau autocarul pe distanțe lungi de prezentarea unui permis sanitar.

Documentul se eliberează persoanelor vaccinate complet cu un ser aprobat în UE, la cel puțin 7 zile de la rapel, și celor care au un rezultat negativ la un test COVID-19, fie de tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte, fie antigen, efectuat cu cel mult 24 ore înainte.

În prezent, în Hexagon rata persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză a depășit 71% din totalul populației, în condițiile în care niciun ser nu a fost aprobat pentru copii cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *