Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Autoritățile monitorizează o nouă variantă a virusului Covid/România a aruncat la gunoi peste patru milioane de doze de vaccin

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 21 august 2023 Etichete: , , ,

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile sanitare din Statele Unite au anunţat, recent că monitorizează îndeaproape o nouă variantă a virusului aflat la originea COVID-19, precizând că, „deocamdată, este necunoscut impactul potenţial al numeroaselor mutaţii ale ei”, potrivit Reuters. Într-un răspuns transmis Main News, Ministerul Sănătății a precizat că în perioada ianuarie-iulie 2023, România nu a mai cumpărat doze de vaccin anti-Covid.

Numărul de doze de vaccin COVID-19 aflate în stocul național în luna iulie ac  este de 3.169.885 doze, au menționat reprezentanții Ministerului Sănătății, la solicitarea Main News. Numărul de doze de vaccin COVID-19 înregistrate ca și pierderi/expirate în luna iulie ac a fost  4.069.607 doze. Procesul de casare/distrugere al vaccinurilor se realizează la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene și este în curs de derulare, subliniază sursa citată.

Parchetul European are în desfășurare o anchetă privind achizițiile de vaccin anti-Covid. Este vizat acordul încheiat între Comisia Europeană, prin preşedintele Ursula von der Leyen şi compania Pfizer privind livrarea de vaccin ţărilor UE până în anul 2023.

România: mai multe doze de vaccin decât numărul cetățenilor

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, România a cumpărat, de la începutul pandemiei, 105 milioane de doze împotriva virusului Covid, la o populație de aproape 20 de milioane de locuitori.

„Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Noi aveam o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români. În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura a plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023”, preciza Marcel Ciolacu, în primăvara acestui an. Inițial, s-a menționat că valoarea totală a contractelor de achiziții a vaccinurilor nu a fost făcută publică, deoarece s-au invocat „clauzele de confidențialitate” standard, impuse de Comisia Europeană.

Peste opt milioane de români au doza completă anti-Covid

În urma rapoartelor emise de Curtea de Conturi, suma totală plătită de România pentru vaccinul anti-Covid 19 este de 2.378.728.925,12 lei(n.r. aproximativ 500 de milioane de euro).

Potrivit ultimelor date oficiale prezentate de Institutul de Sănătate Publică(INSP), de la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, au fost administrate  au fost administrate 16.923.324 de doze de vaccin anti-COVID. iar un număr de 8.131.204 persoane au primit schema completă, 2.668.948 fiind imunizate cu doza a treia.

În total, s-au înregistrat 20.103 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.247 de tip local şi 17.856 de tip general.

În prezent, nu sunt date publice cu privire la eficiența actualului vaccin Covid împotriva noii mutații a acestui virus.

CITEȘTE ȘI:  Strategia Națională de Vaccinare, pusă în dezbatere publică. Vaccinarea în școli nu va fi obligatorie

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW