Monday, November 4, 2024
Jurnalism corect


Autoritatea Electorală Permanentă și ANCOM au solicitat platformelor sociale să verifice activitățile suspecte în campania electorală

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 31 octombrie 2024

ANCOM a anunțat că a primit în seara zilei de 30 octombrie de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării două sesizări înregistrate pe parcursul zilei pe platforma proprie, care semnalau „diverse aspecte cu privire la conturile de social media ale unora dintre candidații la alegerile prezidențiale”, fără să ofere informații detaliate.

„În acest context, având în vedere rolul ANCOM de coordonator național al serviciilor digitale, precum și afirmațiile vehiculate în spațiul public cu privire la eventuale acțiuni ce afectează integritatea alegerilor, ANCOM a tratat cu maximă celeritate sesizările primite și a luat legătura cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), autoritatea responsabilă de buna desfășurare a procesului electoral. AEP, care a primit, de asemenea, sesizările, le-a înaintat către platformele sociale vizate spre verificare. Totodată, ANCOM a solicitat platformelor sociale vizate tratarea cu maximă prioritate a sesizărilor transmise de către AEP și va informa Comisia Europeană cu privire la sesizările primite în contextul procesului electoral. Platformele online sunt exclusiv responsabile pentru analizarea sesizărilor și determinarea veridicității acestora”, arată autoritatea într-un comunicat.

Și preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, despre acuzaţiile aduse candidatului independent Mircea Geoană conform cărora ar beneficia de serviciile unei reţele de troli în campania electorală.

„Există o obligaţie pentru platformele de social media, care au obligaţia să îndepărteze, să şteargă aceste postări. Apoi tot ea mai are posibilitatea să închidă acele conturi. În ceea ce priveşte Autoritatea Electorală Permanentă eu pot să vă spun că dacă vom descoperi astfel de situaţii, vom vedea sursele de finanţare şi modul în care au fost plătite aceste activităţi pentru că nimeni nu face ceva gratis în această privinţă şi avem posibilitatea să confiscăm sumele astfel cheltuite, să aplicăm sancţiuni contravenţionale şi dacă considerăm că s-a săvârşit o faptă penală avem obligaţia să sesizăm autorităţile competente”, a declarat Toni Greblă.

Context

Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, l-a acuzat marți seară pe Mircea Geoană că s-a întâlnit la București cu Tal Hanan, coordonatorul unei rețele de hackeri care a manipulat alegerile în 30 de țări.

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a întărit și mai mult acuzațiile lansate de Elena Lasconi și a menționat că are informații potrivit cărora într-o clădire ar funcționa o așa-numită „fermă de boți” care lucrează pentru Mircea Geoană.

Ușor ezitant, Geoană a susținut că nu știe să fi avut o asemenea întâlnire.

La scut timp după răspunsul lui Mircea Geoană, Elena Lasconi a publicat o fotografie în care apare un bărbat ce pare a fi Tal Hanan, aflat fix în fața Institutului Aspen, locul unde Mircea Geoană își desfășoară activitatea. Mai multe detalii, aici.

Foto: Facebook / Mircea Geoană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW