Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Autobuze electrice „Made in China” pentru București 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Cele 100 de autobuze electrice pentru București vor fi produse în China și aduse cu vaporul până în România în cursul acestui an, astfel încât Primăria Generală să poată deconta achiziția prin fonduri europene, a transmis conducerea BMC Trucks & Bus într-o declarație acordată pentru spotmedia.ro.

După nu mai puțin de trei încercări ratate – două în timpul administrației Firea și una în timpul administrației Dan – Primăria Capitalei a relansat pe 16 iunie licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Au fost depuse șase oferte, iar câștigătorul inițial a fost declarată firma Karsan din Turcia, în dauna unor producători mult mai cunoscuți, precum Mercedes și Solaris.

BMC Trucks & Bus, firmă din Turcia care deține o unitate de producție și în Ciorogârla (Ilfov) nu au fost de acord cu evaluarea făcută de responsabilii din Primărie și au atacat rezultatul la CNSC. În final, autoritatea de soluționare a contestațiilor i-a dat câștig de cauză.

Autobuze aduse cu vaporul din China

Nu s-a putut însă semna contractul pentru că reprezentanții Karsan au mers mai departe la Curtea de Apel București și din nou la CNSC. Ambele instanțe le-au respins însă cererile, astfel că PMB va semna cu BMC.

Începând cu anul 2021, BMC are încheiat un parteneriat cu gigantul chinez ZTE pentru producerea de autobuze electrice. Aceștia vor produce și autobuzele pentru București.

„Ele vor fi produse în China de ZTE Smart Auto. În mare parte, componentele vor fi importate de producător din Europa. Și parte din componente vor fi din China. Termenul de livrare pe care l-am inclus în oferta cu care am participat la licitație a fost de 10 luni. A mai scăzut perioada pe care ne-o rezervasem noi, din cauza unor contestații care au prelungit procedura”, a declarat directorul executiv al BMC Trucks & Bus, Silvia Colacea, pentru spotmedia.ro.

Potrivit contractului termenul de livrare pentru cele 100 de autobuze este de 14 luni, însă acesta ar urma să fie devansat, astfel încât municipalitatea să poată deconta achiziția prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care se termină pe 31 decembrie 2023.

„Ne-am propus să încheiem totul până la finele anului, pentru că și perioada în care primăria poate cheltui banii din POR cu care finanțează achiziția se încheie atunci”, a precizat Silvia Colacea.

Noile autobuze electrice vor fi din gama de 12 metri lungime şi vor avea autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracţiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uşi duble şi aer condiţionat.

Autobuzele electrice produce de ZTE și livrate de BMC circulă în mai multe orașe din România, printre care Craiova, Dăbuleni și Suceava.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW