Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Austria îndeamnă liderii Uniunii Europene să adopte o perspectivă „realistă” în ceea ce privește aderarea Ucrainei la blocul european

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a atras atenția liderilor UE într-un interviu acordat Financial Times să nu favorizeze Ucraina în detrimentul țărilor din Balcanii de Vest în ceea ce privește procesul de aderare la Uniunea Europeană. Această afirmație vine în contextul în care Comisia Europeană a recomandat Consiliului European în această lună să aprobe începerea negocierilor pentru integrarea Ucrainei în blocul comunitar, atunci când va fi pregătită, potrivit news.ro.

Cu înaintea summitului planificat pentru luna viitoare, în cadrul căruia liderii trebuie să ia o decizie în unanimitate cu privire la aprobarea oficială a începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova, precum și pentru a examina potențiala extindere a blocului la 35 de membri, Alexander Schallenberg a subliniat într-un interviu acordat Financial Times că Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia, nu ar trebui să fie neglijate.

„Seismograful nostru geostrategic loveşte în ambele direcţii”, a spus el, adăugând că ar fi un „dezastru geostrategic” dacă executivul european ar privi Balcanii de Vest „cu lupa”, în timp ce Ucraina ar fi privită „cu ochelarii roz”. Nu poţi avea anumite grupuri pe banda rapidă, iar altele pe banda de serviciu.”

În cursul acestei luni, Comisia Europeană a propus inițierea discuțiilor cu Ucraina și Republica Moldova, însă a indicat că negocierile cu Bosnia ar trebui amânate până când se va atinge „nivelul adecvat de conformitate cu criteriile de aderare”.

În contrast, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut deja cunoscut că ar putea opri începerea negocierilor de aderare cu Ucraina ca formă de protest față de reținerea de către Bruxelles a fondurilor UE alocate Budapestei, din cauza îngrijorărilor referitoare la statul de drept. Cu toate acestea, conform informațiilor prezentate de Financial Times, și alte țări manifestă preocupări în privința procesului de extindere.

Când a fost întrebat dacă Austria ia în considerare posibilitatea de a bloca, prin exercitarea dreptului de veto, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina în cazul în care Bosnia nu primește aprobare, Schallenberg a afirmat că discuțiile „se îndreaptă deja într-o direcție favorabilă”.

„Să nu creăm o problemă în regiunea care aşteaptă de 20 de ani şi să le dăm un alt obstacol (de trecut). Aşa cum a spus (premierul albanez) Edi Rama, dacă îl citez corect: Trebuie să începem un război în Balcani pentru a vă atrage atenţia?” – a comentat şeful diplomaţiei de la Viena.

„Va fi o dezbatere foarte aprinsă şi dorim ca semnalele să fie egale în ambele direcţii, din motive geostrategice … Trebuie să trimitem un semnal către părţile terţe: aceste ţări sunt ale noastre, fac parte din familia noastră”, a argumentat ministrul austriac de externe, care, pe de altă parte, se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen.

„Nimic nu se mişcă pentru poporul (din Serbia). Pentru prima dată, avem sondaje în Serbia în care majoritatea relativă nu mai este în favoarea Uniunii Europene. Acest lucru ar trebui să ne tragă toate semnalele de alarmă. Îi pierdem”, avertizează Alexander Schallenberg.

FOTO: Președinția Ucrainei

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW