Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Austria, în mijlocul unui scandal de spionaj cu Rusia

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Un puternic scandal de spionaj a zguduit Austria, în urma unei investigații jurnalistice realizate de săptămânalul german Der Spiegel și site-ul independent rus The Insider. Arestarea fostului conducător al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott, a dezvăluit o operațiune de infiltrare rusă pe scară largă și o lipsă de control în aparatul de securitate al Austriei. Elementele acestei povestiri par desprinse dintr-un roman de spionaj: un agent dublu, smartphone-uri cu date sensibile „pescuite” din Dunăre care ajung în mâinile serviciilor secrete ruse, o fostă actriță erotică devenită spioană.

Mandatul de arestare al lui Egisto Ott, în vârstă de 61 de ani, are 80 de pagini, conform The Associated Press, care a obținut acces la document. Ott a fost reținut la 29 martie.

Fostul ofițer al Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (Oficiul Federal pentru Protecția Constituțională și Combaterea Terorismului, BVT), a fost inculpat pentru transferul de date de pe smartphone-uri aparținând unor oficiali austrieci de rang înalt către Serviciul rus de securitate (FSB).

Totul a început în 2017, pe malul Dunării, când membri ai cabinetului ministrului de Interne de atunci, Wolfgang Sobotka (ÖVP, conservator), inclusiv soția actualului cancelar Karl Nehammer, s-au răsturnat cu canoea. Telefoanele mobile ale participanților au căzut în apă.

Un informatician de la BVT a fost desemnat să recupereze sau să distrugă datele de pe telefoane. În loc să procedeze conform instrucțiunilor, acesta le-a copiat, conform unei anchete realizate de cotidianul austriac Der Standard.

Egisto Ott a obținut aceste date și le-a furnizat FSB-ului în 2022, contra cost. Ulterior, Egisto Ott a fost suspendat temporar din funcție. Acest incident evidențiază vulnerabilitățile din cadrul serviciilor austriece de informații, subliniind o problemă mai largă.

Egisto Ott a continuat să ofere informații rușilor între 2017 și 2021, beneficiind de accesul său la baza de date confidențiale a poliției austriece. Comunicarea cu FSB a avut loc prin intermediul lui Martin Weiss, alt director al BVT, care la rândul său îi transmitea informațiile lui Jan Marsalek, care pare să fie în centrul acestei rețele.

Însă, Jan Marsalek nu este un spion obișnuit. El este un financiar, care a condus o perioadă marele gigant german al plăților internaționale Wirecard.

Wirecard a fost implicată într-un scandal financiar major care a ieșit la iveală în 2020, în timpul pandemiei de COVID-19. Jan Marsalek a dispărut din Germania în acel moment, împreună cu câteva miliarde de dolari. Se presupune că s-a refugiat în Belarus și apoi în Rusia, sub o identitate falsă de preot. Potrivit investigației The Insider și Der Spiegel, Marsalek era un spion al Rusiei de mulți ani.

De ce? Se pare că a fost atras de Natalia Zlobina, o fostă manechin erotic care a obținut notorietate într-un film de serie B intitulat „Red Lips 2: Bloodlust”. În film, ea juca rolul unei spioane ruse care folosea gaze neurotoxice pentru a-și elimina adversarii. Natalia Zlobina l-a introdus pe Jan Marsalek în cercurile de afaceri, dar și în contact cu militari ruși, inclusiv cu cei din gruparea paramilitară Wagner.

Ott, Marsalek și Zlobina par să fie doar câțiva dintre pionii unei rețele rusești din Europa. Recent, Marea Britanie a arestat șase cetățeni bulgari care erau în legătură cu Marsalek. Se presupune că Marsalek a ordonat o spargere la locuința lui Christo Grozev, redactorul-șef al The Insider, în timp ce acesta investiga otrăvirea lui Alexei Navalnîi și a agentului dublu Serghei Skripal. Ott ar fi furnizat adresa lui Grozev lui Marsalek.

În timpul spargerii, au fost furate un laptop și un dispozitiv de stocare USB. Aceasta este încă o acuzație împotriva agentului dublu, care ar fi furnizat numeroase informații secrete despre austrieci și europeni serviciilor rusești. Egisto Ott este acuzat și de implicarea în furtul și trimiterea la Moscova, la sediul FSB, a unui laptop SINA – folosit de guvernele occidentale pentru transmiterea informațiilor confidențiale.

De asemenea, s-a susținut că a oferit consultanță FSB pentru îmbunătățirea operațiunilor în Europa, după asasinarea în 2019 a unui opozant cecen de origine georgiană și arestarea presupusului criminal, Vadim Krasikov, un rus aflat în detenție în Germania. În urma acestor dezvăluiri repetate, Austria pare să înțeleagă în prezent gravitatea lacunelor din sistemul său de securitate.

Viena, un centru tradițional al spionajului în perioada Războiului Rece, nu a pierdut deloc din reputația sa, chiar și după căderea Cortinei de Fier, continuând să promoveze ideea de „neutralitate” în Europa Centrală.

La 5 aprilie, cancelarul Karl Nehammer a recunoscut o „problemă de securitate națională” și a convocat marți o întâlnire a Consiliului Național austriac de Securitate pentru a răspunde riscului infiltrării ruse. Ministrul austriac al Justiției, Alma Zadic, a anunțat, de asemenea, o intensificare a Legii anti-spionaj, considerată prea permisivă în Austria.

Această lege pedepsește doar spionajul împotriva Austriei – cu o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare – și nu și pe cel îndreptat împotriva altor țări și organizații internaționale, deși Viena găzduiește numeroase instituții, inclusiv agenții ale ONU, precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Scandalul reamintește, de asemenea, acuzațiile de apropiere de Rusia la adresa Partidului FPÖ (extrema dreaptă) – care se bucură de susținere în sondaje înaintea alegerilor din septembrie.

Karin Kneissl, o figură emblematică a FPÖ, s-a remarcat în 2018, când era ministru de Externe, prin invitația adresată lui Vladimir Putin la nunta sa, eveniment la care cei doi au dansat un vals.

foto: pixabay

Comentarii