Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Aurescu susține înființarea unui Tribunal pentru condamnarea crimelor de război din Ucraina

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a propus, sâmbătă, 13 mai, înființarea unui Tribunal pentru sancționarea agresiunilor ruse din Ucraina. Inițiativa a fost lansată  la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE, la care a participat omologul ucrainean Dmytro Kuleba. 

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România susţine tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crimele din Ucraina, inclusiv de crima de agresiune.

„Extinderea UE este o opţiune strategică pentru UE şi ministrul a evidenţiat susţinerea fermă pentru parcursul european al Ucrainei şi Republicii Moldova şi pentru o decizie de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu cele două state până la finalul anului, transmite Ministerul Afacerilor Externe. În acest fel, înființarea unei instanțe speciale pentru condamnarea agresiunilor din Ucraina ar fi necesară, susține șeful Diplomației române.

Aurescu  vrea ca Uniunea Europeană să găsească „formula pentru pace” pentru Ucraina

Aurescu susține că toate statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să găsească o  „Formulă pentru Pace”, așa cum a  propus chiar  preşedintele Zelenski. De asmenea, forțele UE trebuie să se îndrepte  inclusiv pentru  reconstrucţia Ucrainei, precizează MAE.  Toate statele UE sprijină Ucraina, după ce a fost atacată militar de Rusia, financiar, diplomatic și civil. Zelenski a cerut înfiinațarea unui tribunal, la Haga, pentru condamnarea lui Putin.

„Ne-am fi dorit să vedem cu toţii un alt Vladimir aici, la Haga”, s-a exprimat Zelenski, cu aluzie la condamnarea lui Putin, într-un discurs intitulat „Nu există pace fără justiţie”, potrivit Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), citând postul de televiziune olandez NOS.

Sursă foto: MAE

Comentarii