Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


AUR susține că are peste 1 milion de semnături pentru demiterea lui Iohannis / Politolog: Își face campanie. Nicio șansă să producă emoții

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 februarie 2022

George Simion, co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor, a anunțat luni, 21 februarie, că peste un milion de români au semnat inițiativa pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis. În schimb, demersul AUR este doar o încercare de campanie politică, întrucât nu va produce emoții la nivel prezidențial, a declarat politologul Andrei Țăranu, pentru Main News.

Am ajuns la 1milion de semnături!! Mai avem mult până la 3 milioane dar duminică poate îl vizităm la Cotroceni: ora 14:00, piața Universității”, a scris George Simion, luni, pe Facebook, anunțând, în paralel, o acțiune de protest.

Pe 1 noiembrie 2021, pe fondul crizei politice de atunci, înainte de formarea coaliției PSD-PNL-UDMR, liderii AUR, George Simion și Claudiu Târziu, anunțau că au demarat procedura de demitere a președintelui Klaus Iohannis.

Pentru că partidul nu are suficienți parlamentari pentru a demara procedura (47 din 156 necesari), a fost lansată, în paralel, o campanie de strângere de semnături, inclusiv online, pe site-ul josiohannis.ro.

Atunci, liderii AUR argumentau că semnăturile românilor pot fi folosite în viitoare negocieri cu partidele politice.

„AUR își face campanie pe această speță”

Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru Main News, că AUR, odată ce a strâns 500.000 de semnături, poate sesiza Parlamentul în ceea ce privește inițiativa cetățenească de demitere a președintelui Klaus Iohannis.

Parlamentul poate sau nu să ia în discuție inițiativa cetățenească și, cel mai probabil, în acest caz nici nu va lua, pentru că AUR își face campanie pe această speță. Parlamentul, cu 70% majoritate (n.r. PNL-PSD-UDMR-minorități), și probabil nici USR, nu se vor alătura unui asemenea demers. AUR nu are nicio șansă să producă emoții la nivel prezidențial. Ei aveau nevoie de o platformă pe care să rămână în contact cu populația și au găsit chestia asta cu suspendarea/demiterea președintelui, rămasă de dinainte să fi venit guvernul Ciucă”, a declarat Andrei Țăranu, pentru Main News.

Prodecanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București a subliniat că pot fi strânse „și un miliard de semnături”, menționând că au existat foarte puține situații în care Parlamentul a transformat inițiativele cetățenești în proiecte de lege.

Nu are niciun fel de logică, până strâng ei alea 3 milioane de semnături, situația politică din România se va fi schimbat suficient de mult, inclusiv în AUR. Într-o lună-două vor avea congresul decisiv și se poate ca această acțiune să fie pe ducă până atunci”, a adăugat politologul.

Ca exemplu, una dintre cele mai mediatizate inițiative cetățenești, „Fără penali în funcții publice”, lansată de USR și care a strâns aproximativ 1 milion de semnături, este blocată în Parlament de mai bine de 3 ani.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW