Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


AUR și minimizarea Holocaustului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 ianuarie 2022

Discursul de minimizare a importanței Holocaustului a devenit tot mai întâlnit în România, pe fondul ascensiunii unor curente radicale. Din păcate însă, o astfel de abordare putem observa și la un partid parlamentar, Alianța pentru Unirea Românilor.

Într-un comunicat transmis luni, 3 ianuarie, AUR numește istoria Holocaustului „temă minoră” pentru a fi studiată ca materie separată în școli.

„(…)în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de ‘materii’ a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională”, arată AUR într-un comunicat de presă.

Copresedinte AUR, simpatizant al Mișcării Legionare

Poziția AUR nu ar trebui să ne mire, dacă privim mai îndeaproape pozițiile liderilor acestui partid, până să ajungă să ocupe funcții politice importante. De pildă, într-un articol scris în 2015, copreședintele AUR Claudiu Târziu își exprimă fără perdea simpatiile pentru Mișcarea Legionară, ai cărei lideri au ordonat masacre antisemite în România.

„Una peste alta, toţi cei care îndrăznesc să se afirme ca oameni de dreapta ar trebui să conştietizeze că a despărţi Dreapta românească de istoria Mişcării Legionare (care a fost un fenomen irepetabil – nu vă temeţi, fraţi estropiaţi!) este imposibil. Dreapta, ca să rămînă Dreapta, trebuie să asume şi să înveţe ce e de învăţat din această istorie”, opina Claudiu Târziu, într-un articol publicat în revista Rost.

Minimalizarea Holocaustului de către politicieni

Discursul de minimizare a Holocaustului nu este întâlnit doar la reprezentanții AUR, ci și la lideri de vază ai altor partide. Actualul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, l-a comparat pe Klaus Iohannis cu „un șef de lagăr”, Victor Ponta l-a numit „fascist” pe șeful statului iar fostul ministru al agriculturii Petre Daea a vorbit despre „Holocaustul porcilor”, referindu-se la incinerarea animalelor moarte din cauza pestei porcine.

Jean-Marie Le Pen, condamnat pentru o abordare similară

În anul 2018, fondatorul partidului de extremă dreapta Frontul Național, Jean-Marie Le Pen a fost condamnat în Franța la plata unei amenzi de 30.000 euro, după ce, într-o emisiunea televizată, a numit camerele de gazare de la Auschwitz drept „detalii ale istoriei”.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW