Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


AUR se dezintegrează. Val de plecări din partidul condus de George Simion

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 mai 2024

Tot mai mulți membri importanți au ales să părăsească AUR în ultimele luni, iar tendința continuă. Ultima pe această lungă listă este Elena Năstăsoiu, candidata AUR la Primăria Buzău, care a anunţat, în noaptea de marţi spre miercuri, că s-a retras din cursa electorală. Ea a fost urmată de alți 18 candidați pentru Consiliul Local Buzău.

Criză majoră în AUR. Chiar dacă partidul condus de George Simion continuă să se situeze, conform sondajelor de opinie, cu peste 10% din intenția de vot pentru alegerile parlamentare, tot mai mulți membri au ales în ultimele luni să părăsească corabia.

Dumitru Coarnă a demisionat din AUR alături de „întreaga filială” din Călărași

La începutul lunii februarie, deputatul Dumitru Coarnă, fost lider sindical al polițiștilor, și-a anunțat demisia din partid, alături de „întreaga filială” din Călărași a partidului.

„Împreună cu colegii din AUR Călărași am decis, în unanimitate, să demisionăm din partid

Motivele acestei decizii sunt:

1. Nerespectarea prevederilor legii partidelor politice (14/2003) de către conducerea națională a partidului;

2. Nerespectarea statutului AUR de către conducerea centrală;

3. Refuzul de a înființa filiale județene”, este mesajul publicat de Dumitru Coarnă pe Facebook.

Câteva zile mai târziu, și-a anunțat demisia și președintele AUR Timișoara, Ovidiu Szime.

„Dragi prieteni, am decis să-mi dau demisia din poziția de președinte AUR Timișoara și să părăsesc partidul AUR, deoarece principiile de bază și statutul acestuia nu sunt respectate. Democrația și libertatea de exprimare în interiorul unui partid, trebuie să primeze”, a anunțat Ovidiu Szime, pe pagina sa de Facebook.

Pe 19 februarie, a plecat din AUR și deputata Larisa Enachi, aleasă în circumscripția Vaslui.

„Vă anunț că de astăzi nu mai fac parte și îmi dau demisia din grupul parlamentar AUR. Voi activa ca deputat neafiliat”, a declarat Raisa Enachi în plen.

„Polul suveranist” s-a destrămat

Pe lângă aceste plecări, AUR a rămas aproape singur și în „Blocul suveranist”. Radu Ghidău, liderului Alianța Național Țărănistă a anunțat ruperea de AUR și l-a acuzat pe George Simion de tendințe totalitare. O decizie similară a fost luată și de către fostul ministru Ilan Laufer, lider al formațiunii Forța Identității Naționale.

„Disprețul și umilința, greu de exprimat în cuvinte, cu care George Simion își tratează cei mai apropiați colaboratori duce la distrugerea acestui proiect politic și va duce la distrugerea Partidului AUR”, a acuzat Ilan Laufer.

Plecări înainte de alegeri

Valul de plecări nu s-a oprit însă aici. Pe 8 aprilie, deputatul Cornel Folescu, ales pe lista PSD Mehedinți, a părăsit AUR pentru a trece la PNL. Ulterior, Valentin Florea, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 6, a anunțat că demisionează din partid și a lansat un atac virulent la adresa lui George Simion Potrivit relatării făcută de Florea, disputa ar fi pornit, după ce George Simion i-a cerut să facă mai multe modificări pe lista pentru Consiliul Local Sector 6.

„Ultima ispravă a Gunoiului (n.r. – referitor la George Simion), astăzi de dimineață. După o întâlnire la miez de noapte aseară cu “fratele Mișu Enache” , aflu că trebuie să mut de pe primele poziții, câțiva candidați pentru consiliul local, după poziția 10, tot mai sus. Eu desigur că am rămas stupefiat, că oamenii au muncit, nu vreau să îmi bat joc de oameni. Mă sună la 10:57 și spune ‘Auzi băi boschetarule (cu toată diplomația pe care o am, dacă am fi fost față-n față, cred că ți-ai fi mușcat limba aia de Gunoi), zi merci că nu mă bag peste lista ta cu oameni de-ai mei. Că tu vrei să și candidezi la Primăria Sectorului 6, vrei și locul unul la consiliu. Așa că nu îmi pui mie psd-iști pe listă, în primii 10’.”, a scris Florea, pe pagina sa de Facebook.

O zi mai târziu, și Mihail Dojană, coordonatorul AUR Sector 1, și-a anunțat demisia din partidul condus de George Simion.

„Astăzi am încheiat „aventura” mea politică în AUR. În tot acest timp am reușit sa închegăm o echipă frumoasă și unită la Sectorul 1, într-un partid care cu greu poate fi numit partid politic, unde oamenii nu contează, unde interesele politice ale partidului nu primează, ci doar interesele de moment ale unor persoane pe care le numeri pe degetele de la o mâna”, a scris Dojană pe Facebook.

Candidata AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursă

Elena Năstăsoiu, candidata AUR la Primăria Buzău, a anunţat, în noaptea de marţi spre miercuri, că s-a retras din cursa electorală. Alături de ea, şi-au retras candidaturile 18 dintre cei 29 de candidaţi pentru Consiliul Local Buzău.

Ea a conducerea partidului de imixtiuni în cadrul organizaţiei municipale a AUR Buzău şi de faptul că a intervenit alcătuirea listelor de candidaţi la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.

„Am decis să mă retrag din AUR, din calitatea de candidat la Primăria Buzău, la Consiliul Local şi de la europarlamentare AUR. În ultimul timp, în AUR Buzău s-au petrecut fapte reprobabile şi care pun multe semne de întrebare. De mai bine de un an conduc o echipă de oameni care prin muncă, devotament şi implicare, au arătat Buzăului că AUR poate fi o alternativă viabilă, dar o alternativă susţinută de aceşti oameni care au probat profesional, personal şi social. Am ales conştient să sacrific timpul dedicat copilului meu, inima, sănătatea şi banii. Mulţi bani. Pentru cauza AUR, o cauză pe care am crezut-o pentru români şi România, dar m-am înşelat”, a declarat Năstăsoiu, potrivit News.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii