Stirile zilei

Augustin Zegrean, răspuns la declarațiile lui Ludovic Orban: Cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a spus că nu există niciun conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, dar că nimeni nu îi interzice să depună plângere la Curte. Acesta a mai precizat că Guvernul României este răspunzător în fața Parlamentului de la investirea acestuia în funcție și până la expirarea mandatului. 

Fostul președinte al CCR a declarat, într-o intervenție la Digi 24, că „nimeni nu poate fi oprit să depună plângere la Curte”, doar că argumentele invocate de Premierul României nu ar fi valabile.

Sigur că nimeni nu poate fi oprit să depună plângere la Curte. Este dreptul de a se adresa justiţiei, este un drept fundamental şi constituţional, nu ţi-l poate lua nimeni. Problema este cine va câştiga, dacă va sesiza Curtea Constituţională. Evident, conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului. În toată această perioadă Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricând”, a precizat Augustin Zegrean la Digi24.

Acesta a mai ținut să precizeze că termenul de „vacanță parlamentară” nu este prezent în Constituția României.

Nu este vacanţă parlamentară. Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţă parlamentară. În Constituţie spune că Parlamentul lucrează în două sesiuni ordinare, două sesiuni pe an, una începe în februarie şi se sfârşeşte în iunie, alta începe în septembrie şi se sfârşeşte în decembrie. Rămân 4 luni în care parlamentarii sunt în funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, în circumscripţiile electorale. În această perioadă pot fi convocate sesiuni extraordinare şi nu scrie în Constituţie ce nu se poate face în sesiune sau că nu s-ar putea depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu este nicio diferenţă din punct de vedere al Parlamentului, al activităţii parlamentare între sesiunea ordinară şi sesiunea extraordinară. Deci cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei”, a precizat fostul președinte al CCR.

Sursă foto: Inquam Photos

Articole Recomandate

Back to top button