Monday, April 19, 2021
Jurnalism corect


Augustin Zegrean, după decizia CCR prin care instanțele vor fi obligate să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea: S-a încetățenit o metodă neproductivă / Ne gândim și la prescriere

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 7 aprilie 2021

După ce Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea prin care instanțele vor fi obligate să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat pentru Mainnews.ro că este necesară o astfel de prevedere, în condițiile în care sunt situații când judecătorii au foarte mult publicarea motivării.

„Este un lucru bun. Asta înseamnă că pronunțarea va fi amânată până vor motiva sentința. Este metoda de la Curtea Europeană de Justiție, unde se amână pronunțarea până se traduce motivarea.  S-a încetățenit o metodă neproductivă. Se dă sentința astăzi iar motivarea după jumătate de an, ceea ce este foarte complicat pentru părți. Este foarte complicat să declari apel fără să știi pentru ce să-l declari, pentru că termenul de apel curge la pronunțare. (…) Va fi un lucru mai greu pentru judecători”, a afirmat fostul președinte al CCR.

Augustin Zegrean a explicat că Parlamentul trebuie să efectueze modificări legislative pentru punerea în acord cu decizia pronunțată de CCR.

„CCR are termen de 30 de zile pentru motivarea deciziei. După ce se publică în Monitorul Oficial, este nevoie ca articolul declarat neconstituțional să fie pus în acord cu decizia Curții. Termenul de punere în acord este de 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial, însă nu întotdeauna s-au grăbit să pună în acord. Ministerul Justiției va trebui să ia în considerare această decizie și să facă modificări la Codul Penal”, a explicat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă există riscul prescrierii unor fapte, fostul președinte al CCR, nu a exclus această variantă.

„Dacă întindem coarda la maxim putem să ne gândim și la prescrie, dar nu cred că asta va fi consecința”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW