Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Augustin Zegrean: Cele 25 de OUG-uri date de Guvernul Orban nu pot fi anulate/ Anticipatele se organizează doar într-o criză profundă

By Madalina Balaceanu , in Justitie Politic , at 9 februarie 2020 Etichete: , ,

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că cele 25 de OUG-uri date de Guvernul Orban cu o zi înainte de a fi demis nu pot fi anulate. Zegrean explică faptul că acestea trebuie să ajungă în Parlament și mai apoi să fie publicate în Monitorul Oficial.

„Este absolut atipic să dai într-o seară 25 de OUG. Ea prin denumirea ei este o chestie specială. Nu dai zi de zi sau când vrei tu. Alți premieri au fost criticați că conduc țara prin OUG. Acum ce să mai spui când dau 25 într-o zi. La data la care au fost adoptate Guvernul era în funcție. Ca să intre în vigoare, ele trebuie depuse la Parlament pentru dezbatere și apoi publicate în Monitorul Oficial”, a declarat Augustin Zegrean.

De asemenea, fostul președinte al CCR a explicat prevederile Constituției legale de organizare a alegerilor anticipate, precizând că anticipatele se organizează doar într-o criză profundă.

„Dacă vorbim pe texte constituționale, mâine, când PNL solicită învestirea, încep să curgă cele 60 de zile de care vorbește Constituția privind alegerile anticipate. Constituția spune că dacă în aceste 60 de zile vor fi respinse două propuneri de premier pot fi dizolvat Parlamentul și pot fi convocate anticipate. Constituția e scrisă ca să nu existe astfel de blocaje. Este desemnat un premier care în zece zile vine să ceară învestirea și Parlamentul trebuie să răspundă în cinci zile. Anticipatele se organizează doar într-o criză profundă.  Nimic nu împiedică organizarea de mai multe tipuri de alegeri în aceeași zi. CCR recomandă să nu fie și forurile internaționale recomandă să nu, dar legea nu interzice, politicienii fac cum vor ei”, a declarat Zegrean la Digi 24.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/augustin-zegrean-cele-25-de-oug-uri-date-de-guvernul-orban-nu-pot-fi-anulate-anticipatele-se-organizeaza-doar-intr-o-criza-profunda/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW