Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Audieri la Comisia care anchetează modul în care au fost organizate alegerile europarlamentare. Sunt chemați reprezentanții STS și ai INS

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 10 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Comisia parlamentară pentru anchetarea alegerilor europarlamentare îi audiază, marți, pe reprezentanții Institutului Național de Statistică dar și pe șefii de la STS. Vor fi chemați și directorii demiși de șeful AEP după alegerile europarlamentare. Comisia care verifică modul în care a fost organizat scrutinul din luna mai este condusă de Olguța Vasilescu, cea care a și acuzat de mai multe ori că, prin sistemul SIMPV, s-au fraudat alegerile.

Cei doi directori de la Autoritatea Electorală Permanentă, Gabriel Saucă (Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (Organizarea Proceselor Electorale) sunt acuzați de Constantin Mitulețu Buică pentru că sistemului de monitorizare a votului nu a fost omologat. Pentru acest motiv ei au fost demiși în luna iulie. Gabriel Săucă și Cristian Petraru s-au ocupat de SIMPV și în 2016 când PSD a câștigat alegerile cu 45%.

„Am cerut Parlamentului destituirea a doi directori pentru nereguli, pentru neurmărirea acţiunilor pe care trebuiau să le implementeze pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile din 26 mai. Nereguli nu rezultă, dar suspiciuni clar, atâta timp cât nu au urmărit, nu avem documente, nu avem avize“, spunea directorul AEP, în luna iulie.

Constantin Mitulețu Buică, îl acuză pe Gabriel Saucă de faptul că sistemul informatic pentru prevenirea votului multipul (SIMPV) nu a fost „expertizat şi certificat spre neschimbare“ de AEP.
Directorii Saucă și Petraru au fost demiși chiar dacă, initial, șeful AEP a declarat că toate procedurile au fost corecte.

Acuzațiile la adresa lui Gabriel Săucă au venit la mai mult de o luna de zile după pierderea alegerilor de PSD. Șeful AEP a fost și el audiat în Comisia condusă de Olguța Vasilescu, însă, la prima audiere, nu a avut nimic de reproșat în ceea ce privește sistemul SMPV. Ulterior, Olguța Vasilescu a acuzat că alegerile au fost fraudate cu ajutorul tabletelor și a STS. La AEP, Vinovați au fost gășiți Gabriel Săucă și Cristian Petraru.

Înainte de alegerile europarlamentare, la certificarea SIMPV au participat reprezentanți ai AEP, MAI, MAE şi CERT-RO (Centrul Naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică). Ulterior, aplicația a fost testată și de partide. Toată lumea a fost de acord că sistemul nu are probleme. Chiar și PSD.

Recent, AEP a aprobat metodologia prin care se va asigura bună funcționare a alegerilor prezidențiale, Monitorizarea votului se va face tot prin sistemul SIMPV, gestionat de STS, fapt care a stârnit furia celor din PSD care au susținut fraudarea alegerilor cu ajutorul tabletelor.

INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW