Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Au fost achiziționate 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal

By news.ro , in Stirile zilei , at 26 septembrie 2022 Etichete: , ,

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că au fost achiziţionate în acest moment 1.5 milioane de doze de vaccin antigripal. 1 milion a fost deja distribuit la DSP şi la medicii de familie. Este primul an când vaccinul e adus în luna septembrie, a mai spus ministrul.

„În cursul aceste săptămâni vor fi livrate Direcţiei de Sănătate Publică şi restul de 500.000 de doze”, a mai anunţat ministrul.

Alexandru Rafila a spus că este primul an, din istoria pe care o cunoaşte, începând cu anul 2001, când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.

„Am ţinut foarte mult la acest lucru, din două motive. 1, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie. Asta a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni. Nu în ultimul rând, au rămas cantităţi împortante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Rafila a menţionat faptul că, aşa cum a spus şi în cazul vaccinurilor COVID, „distrugerea unor cantităţi mari de vaccinuri nu este în regulă”.

„Cantităţi mari de vaccinuri nu trebuie în niciun fel distruse. Trebuie o bună planificare. Dar buna planificare depinde şi de momentul aprovizionării. Sperăm ca împreună cu medicii de familie să reuşim în acest an să convingem cât mai multă lume să se vaccineze”, a afirmat el.

Rafila a mai spus că, dacă această cantitate va fi insuficientă, atunci vor continua cu achiziţia, pentru că există un acord cadru care permite acest lucru.

Persoanele eligibile

Categoriile eligibile pentru vaccinare sunt:

 • pacienţii cu afecţiuni cronice,
 • persoanele peste 65 de ani,
 • gravidele şi copiii
 • bătrânii din centrele de ocrotire, precum şi personalul medical, cel de îngrijire, care lucrează în aceste centre.

„Anul trecut, până la finalul campaniei, din cele 2,5 milioane de doze, au fost folosite 1,5 milioane”, a mai spus ministrul. El a precizat că acesta este motivul pentru care s-au oprit la această cantitate în sezonul 2022-2023.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW