Atmosferă tristă în Betleem. „Orașul este golit de fericire, de bucurie, de copii, de Moș Crăciun”
Festivitățile de Crăciun au fost anulate în acest an în orașul palestinian Betleem, locul nașterii lui Iisus, iar miile de turiști și pelerini care ar fi umplut în mod normal Piața Manger nu sunt de găsit nicăieri. Nu se aud colinde și nu există standuri de târg de Crăciun.
Betleem este un oraș din Cisiordania, situat la 10 km sud de Ierusalim. Important centru religios și turistic pentru creștini, dar și pentru iudei, orașul este cunoscut ca fiind locul de naștere al lui Iisus Hristos.
Acum, o scenă de naștere, care prezintă un Isus nou-născut înconjurat de bolovani mari și sârmă ghimpată, a fost instalată în semn de omagiu adus copiilor din Gaza, relatează BBC. Într-o biserică a Nașterii neobișnuit de goală, Părintele Eissa Thaldjiya spune că orașul său pare o umbră a propriei sale existențe.
„Am fost preot în această biserică timp de 12 ani. M-am născut în Betleem, și nu l-am văzut niciodată în acest fel – nici măcar în timpul pandemiei de Covid-19. Avem frați și surori în Gaza – asta face dificilă celebrarea… Dar este bine să fim uniți în rugăciuni”, spune el.
Jawdat Mikhael trăiește în Betleem, dar familia sa este blocată în partea de nord a Fâșiei Gaza. Părinții săi, fratele și zeci de alți membri ai familiei se adăpostesc în Biserica Sfânta Familie din apropierea cartierului Shejaiya din estul orașului Gaza – o zonă devastată de bombardamentele israeliene.
În timp ce vorbim, Jawdat primește un apel de la tatăl său, Han’na Mikhael. Linia este întreruptă și conexiunea este instabilă – totuși, el persistă pentru a-l putea privi pentru o clipă pe tatăl său.
Han’na îi spune fiului său că familia se descurcă bine. Acesta povestește că a reușit să iasă din biserică pentru prima dată în mai mult de două săptămâni pentru a încerca să găsească ceva de mâncare. El menționează că în jurul bisericii nu mai există decât dărâmături și că toate magazinele sunt distruse.
„Este distrugere totală”, spune el. Îi vin lacrimile în ochi când menționează că comunicațiile sunt întrerupte și că nu există apă. Alimentele sunt și ele rare – „suficiente să te țină în viață – nu să-ți umple stomacul”, spune el.
Han’na plânge în timp ce îmi povestește despre cât de diferit a fost Crăciunul anul trecut.
„În aceste zile am fi decorat biserica. Am fi cântat colinde. Oamenii ar fi venit să ajute. Dar acum ne rugăm doar să ieșim de aici în viață”, a spus acesta.
Sursa foto: Pixabay
Comentarii