Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Atenţionare de călătorie emisă de MAE: Restricţii de circulaţie în Bulgaria

By news.ro , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2023

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde începând de vineri au loc proteste la nivel naţional, circulaţia rutieră fiind blocată pe mai multe drumuri.

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că începând din 29 septembrie, minerii şi lucrătorii din sectorul energetic organizează proteste, la nivel naţional.

Astfel, va fi blocată circulaţia rutieră pe drumurile republicane (naţionale sau europene): Sofia – Pernik, prin blocarea intersecţiei tip sens giratoriu Daskalovo, pe sensul de mers către Pernik; Ruse – Svilengrad, prin blocarea pasului Republica, în special în zona Gurkovo; Sofia – Burgas, prin blocarea ieşirii din Stara Zagora către intrarea pe autostrada Trakia şi Stara Zagora – Haskovo.

Potrivit sursei citate, traficul greu este oprit la trecerea prin Pasul Republica, fiind formate deja coloane de autocamioane, în aşteptare, sub monitorizarea autorităţilor bulgare competente (înainte de Veliko Târnovo şi, respectiv, de Stara Zagora).

”Se recomandă cetăţenilor români să urmărească situaţia din zonele respective, iar şoferilor să respecte cu stricteţe semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. În perioada desfăşurării activităţilor de protest este posibil ca, pentru intervale de timp de peste 2 ore, şi alte categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere. Se recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare. Firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente pentru persoanele transportate”, a transmis MAE.

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

– cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon +35970013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;

– cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu;

– cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;

– cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW