Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Atacurile cibernetice lansate de hackeri pro-ruși asupra statelor NATO au crescut cu 300% în 2022. Concluziile raportului Google

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 februarie 2023 Etichete: , , , ,

Atacurile cibernetice realizate de grupări susținute de Guvernul Federației Ruse asupra statelor NATO au crescut cu 300% în anul 2022 față de anul 2020, în timp ce atacurile cibernetice asupra Ucrainei au crescut cu 250%, se arată într-un raport publicat joi, 16 februarie, de Google.

Este vorba de un raport realizat de Grupul de Analiză a Amenințărilor, ce ține de Google, de Mandiant, parte a Google Cloud, dar și de Google Trust&Safety.

Prima concluzie a raportului arată că grupările de hackeri, susținute de Moscova, au intensificat atacurile „distructive” asupra guvernului ucrainean și infrastructurii militare și civile din țara afectată de războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022.

Experții Google au mai depistat o creștere a activității de spear-phishing (atacuri cu scopul de a fura informații sensibile) îndreptată împotriva statelor din sfera NATO.

După cum era de așteptat, Ucraina a fost principalul stat țintă pentru grupările de hackeri pro-ruși, iar cel mai mare număr de atacuri a avut loc în perioada februarie 2022. Experții susțin că ritmul atacurilor cibernetice a scăzut în intensitate pe parcursul anului.

O altă concluzie a raportului este că Federația Rusă s-a folosit de mass-media susținută de Guvern și de anumite platforme și conturi pentru a schimba percepția publicului asupra războiului.

Aceste operațiuni au avut scopul de a submina încrederea în autoritățile ucrainene, de a diviza comunitatea internațională pe tema războiului și de a menține susținerea internă față de război.

A treia concluzie ce derivă din raportul Google este că invazia rusă în Ucraina „a declanșat o schimbare notabilă în ecosistemul infractorilor cibernetici din Europa de Est, ce va avea implicații pe termen lung în ceea ce privește coordonarea dintre grupările criminale și infracțiunile cibernetice la scară globală”.

Unele grupări s-au destrămat din cauza viziunilor politice și geopolitice, altele au pierdut operatori importanți, lucru ce are un impact asupra modului în care analizăm aceste grupări și asupra felului în care le înțelegem capabilitatea (…) Războiul din Ucraina a mai fost definit de ceea ce am prevăzut, dar nu am observat. De exemplu, nu am observat o creștere a atacurilor asupra infrastructurii critice din afara Ucrainei”, se mai arată în raportul citat.

În final, raportul Google arată că grupările pro-ruse vor continua atacurile cibernetice asupra Ucrainei și statelor NATO, că Moscova va crește atacurile cibernetice în funcție de situația de pe câmpul de luptă și că va continua să încerce să schimbe percepția publicului asupra războiului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW