Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Atacuri cibernetice la spitalele din România. UPDATE Pintea: Cinci unități au fost afectate. Facem plângere la DIICOT

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 20 iunie 2019 Etichete: , , ,

Ministerul Sănătății a fost avertizat de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică privind o alertă de atac cibernetic. CERT-RO informează că există o creștere semnificativă a atacurilor în ultima perioadă. Ministerul Sănătății a transmis informația structurilor din subordine pentru luarea unor măsuri de securitate.

UPDATE Pintea: Au fost afectate 5 spitale. Unul dintre ele este Victor Babeș

Sorina Pintea anunță că cinci spitale au fost afectate, menționând că va fi formulată plângere la DIICOT.

„Au fost afectate cinci spitale, unul dintre ele e Victor Babeș. Internările sunt îngreunate. Incidente izolate au mai existat, in care spitalele si-au pierdut datele si au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul exemplu e Spitalul Huși, care și-a pierdut toate documentele privind pacienții internați. Daca se pierd date referitoare la pacienti, salarizare, trebuiesc recuperate pentru ca altfel exista mari probleme. Asteptam date de la directiile de sanatate publica. Am solicitat si CNAS date referitoare la platforma. Nu e afectata, are trei filtre. Datele la nivelul casei sunt protejate. Facem plângere la DIICOT”, a declarat Pintea într-o conferinta de presă.

Informațiile inițiale:

„Ne-au fost transmite niste recomandari. Le-am transmis instituțiilor din subordine. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitatea Cibernetică atrăgea atenția utilizatorilor să dispună luarea unor măsuri. (..) Cu siguranta ar fi afectati pacientii. Toate doccumentele eliberate de un spital sunt eliberate de un sistem informatic care, daca e blocat, blocheaza eliberare unor date. Pierderea unor date ar fi de neconceput”, a declarat Sorina Pintea la Digi24.

„Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.

CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase:

  • nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate
  • evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)
  • asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea
  • asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
  • apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
  • accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO”,  transmite CERT-Ro.

Foto: Facebook Cyberint

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *