Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Atac la ÎPS Teodosie după afirmațiile privind Paștele catolic. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: O perfidă gelozie și patologică zgârcenie confesională

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 12 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, și-a exprimat revolta față de opinia potrivit căreia „doar creștinii-ortodocși primesc Lumina Sfântă”, exprimată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Bănescu susține că un calendar religios nu poate fi sacralizat, confundându-l „grosolan cu un adevăr de credință”. 

Deși nu a făcut referire directă la ÎPS Teodosie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române îi dă o replică subtilă, dar destul de acidă, celui care se împotrivește sărbătorii Paștelui de către ortodocși și romano-catolici în aceeași zi.

Oameni care arată aparent compătimitor cu degetul (gest reprobabil mereu) spre faptul că doar ortodocșii primesc Sfânta Lumină, invocând în mod inept ideea că, dacă am sărbători Paștele corect din punct de vedere calendaristic, Sfânta Lumină nu s-ar mai aprinde, ca și cum minunea lui Dumnezeu e condiționată de calendar și nu de credință, trădează inclusiv o perfidă gelozie și patologică zgârcenie confesională: dacă am sărbători Paștile împreună, toți creștinii din lume, ar trebui să împărțim Sfânta Lumină cu alții și am pierde din prestigiul singularității cu care ne place să facem paradă”, s-a exprimat prin intermediul Facebook, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Controverse pe tema datei Paștelui

Anterior, el a susținut că instituția pe care o reprezintă nu se opune ca Paștele să aibă aceeași dată atât pentru catolici cât și pentru ortodocși, însă „este vorba despre unitatea bisericească”. Pe de altă parte, ÎPS Teodosie a susținut că „Paștele este acolo unde este Lumină Sfântă, iar catolicii nu primesc Lumina Sfântă de la Ierusalim”. Paștele creștin-ortodox va fi duminică, 16 aprilie, la o săptămână după Paștele romano-catolic.

Diferența adițională de o săptămână provine din faptul că bisericile folosesc cicluri lunare diferite. „Luna Bisericilor Ortodoxe” este cu 4-5 zile după „luna Bisericilor Catolice și Protestante”, ceea ce rezultă într-o diferență adițională de o săptămână.

CITEȘTE ȘI:  ÎPS Teodosie: Paştele adevărat e unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au / Nu vreau să-i judec, doar îi compătimesc

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

 

Comentarii