Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Atac cibernetic la Parlament. Buletinul premierului Marcel Ciolacu s-ar afla printre documentele extrase de hackeri / DIICOT face cercetări in rem UPDATE

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 30 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

UPDATE Reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic.

În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Știrea inițială

Un grup de hackeri ar fi produs un atac cibernetic la Parlament, marți, obținând informații confidențiale, inclusiv despre premier. Printre documentele și datele obținute de aceștia s-ar afla și acte de identitate, inclusiv ale premierului Marcel Ciolacu, analize medicale, dar și alte date personale, relatează Digi24.

În urma unei comunicări oficiale, Secretariatul General al Camerei Deputaților a confirmat informația potrivit căreia o breșă de securitate, sub forma unui atac cibernetic, a avut loc în Parlament. Instituția punctează faptul că majoritatea informațiilor menționate sunt disponibile pe platforma online a acesteia sau pot fi accesate public, conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind accesul liber la datele de interes public, transmite News.ro.

Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, transmite instituția.

Secretariatul General al forului legislativ precizează că nu există o solicitare de răscumpărare din partea hackerilor și că se redactează la acest moment o plângere la DIICOT.

A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, a mai adăugat Secretariatul General al Camerei Deputaților.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

 

Comentarii