Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Atac cibernetic asupra Președinției Republicii Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 12 august 2022

Serverul de poștă electronică al Președinției Republicii Moldova a fost compromis în urma unui atac cibernetic, potrivit unui anunț făcut vineri, 12 august, de reprezentanții instituției. 

„Constatarea a avut loc la 10 august. Instituțiile responsabile investighează cauzele și consecințele acestui incident cibernetic”, au transmis reprezentanții Președinției Republicii Moldova.

Nu este prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina când instituții estrem de importante în arhitectura statului Republica Moldova sunt ținta unor atacuri cibernetice. Potrivit ZDG.md, la începutul lunii mai, Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a anunțat că mai multe pagini web ale instituțiilor publice au fost ținta unor atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service).

Potrivit SIS, acestea au drept scop țintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor și cauzând indisponibilizarea paginilor web.

„Atacurile sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe echipamente și rețele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet.

Atacul cibernetic este atribuit grupării pro-ruse KILLNET ce activează pe principii de hacktivism și se specializează pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra țărilor considerate de ei drept susținători ai Ucrainei. Gruparea a efectuat atacuri similare și asupra altor pagini web ale unor autorități din țări din UE și asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităților publice din Romania”, au transmis reprezentanții SIS la vremea respectivă.

Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova a menționat atunci că autoritățile responsabile, „întreprind măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale și pentru a minimiza impactul acestora”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com