Vicepreşedintele CSM, rafală de critici la bilanţul PÎCCJ. Provocare pentru viitorul procuror general: Să se ridice peste carențele care au paralizat sistemul

Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și președintele Secției pentru procurori din CSM, Daniel Horodniceanu, a lansat marți, 14 februarie, o serie de critici la adresa sistemului judiciar, la evenimentul în care a fost prezentat bilanțul activității Ministerului Public pe parcursul anului 2022.
„Asistăm, din păcate, de o bună perioadă de timp, la modificări succesive ale Legilor Justiției (…) așa cum în principiu conveneau celor care le-au modificat. Am asistat la modificări succesive ale Codurilor penale, respectiv de procedură penală, așa cum dictau interesele unor lideri urmăriți penal (…) Au fost create instituții din justiție împotriva justiției înseși, cu consecința unui asalt asupra unor magistrați incomozi. Dacă nu erau suficienți legiuitori în România, la un moment dat CCR a devenit ea însăși legiuitor”, a declarat vicepreședintele CSM.
Dan Horodniceanu a mai menționat că „suntem un stat care acționează reactiv”, în sensul în care sunt „așteptate lucruri rele pentru a acționa”.
„Suntem un stat care acționează reactiv într-o Europă care a înțeles că politicile penale nu pot fi făcute decât prin strategii bazate pe analize naționale de riscuri și amenințări, prin înțelegerea pentru fenomenul internațional, prin identificarea de zone vulnerabile din punct de vedere economic social sau etnice”, a adăugat șeful secției de procurori a CSM.
Totodată, fostul procuror DIICOT consideră că persoana care va ocupa funcția de procuror general al României, după finalizarea procesului de selecție demarat la finalul anului 2022 va trebui să „înțeleagă că sistemul judiciar trebuie reformat, că trebuie să vadă tabloul complet al sistemului și că trebuie să se ridice peste carențele care l-au paralizat”.
„Să sperăm că în cazul în care acestea nu se vor întâmpla, atât procurorii șefi cât și cei care îi propun (n.r. numirea este făcută de Președintele României, propunerea este făcută de Ministerul Justiției cu avizul CSM) vor putea fi trași la răspundere. Dacă nu avem în balans răspunderea, rămâne doar beneficiul de a numi”, a mai transmis Horodniceanu.
În schimb, magistratul a mai punctat lipsa de interes în rândul procurorilor pentru candidatura la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere în parchete.
„Ori colegii noștri nu mai văd aceste funcții drept atractive, și aici trebuie să înțelegem motivul, ori colegii noștri nu mai au încredere în modul de organizare a procedurilor”, a explicat vicepreședintele CSM.
În cursa pentru funcția de procuror general al României s-au înscris Gabriela Scutea, cea care se află în această funcție încă din 2020, și un procuror de la DIICOT, Alex Florența.
Următoarea probă va fi cea a interviurilor, pe 20 februarie.
Sursă foto: Inquam Photos / Karina Knapek